Život

Ko je princ Endru, kraljičin miljenik koji se krajem devedesetih družio sa Džefrijem Epstajnom

Komentari

Autor: Town & Country, CNN, Euronews Srbija

10/08/2021

-

21:54

Ko je princ Endru, kraljičin miljenik koji se krajem devedesetih družio sa Džefrijem Epstajnom
Tanjug/Steve Parsons/Pool Photo via AP, File - Copyright Tanjug/Steve Parsons/Pool Photo via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Princ Endru, vojvoda od Jorka optužen je da za seksualno zlostavljanje Amerikanke Virdžinije Džufri u periodu kada je ona imala samo 17 godina. Naime, Džufri je iznela u javnost tvrdnje da ju je princ napao u Londonu i u SAD, što sin engleske kraljice uporno negira.

Tužba Amerikanke poziva se na Zakon o žrtvama dece iz 2019. godine, koji je proširio prava žrtava da tuže zlostavljače zbog navoda koji su zastareli.

"Kao majci i supruzi, porodica mi je na prvom mestu - znam da će ovo što sam učinila izazvati da me Endrju i njegovi saradnici napadaju. Međutim, da nisam progovorila, smatram da bih izneverila i sebe, ali i sve ostale žrtve", saopštila je Džufri.

Princ Endru je rekao da se to nikada nije dogodilo i da se ne seća susreta sa njom.

Ko je zapravo princ Endru?

Član britanske kraljevske porodice i treće dete kraljice Elizabete II i princa Filipa, princ Endru rođen je 19. februara 1960. godine. Iako je princ Čarls zvanični prestolonaslednik, u britanskim medijima se odavno govori o tome da je princ Endru oduvek bio kraljičin "miljenik". Kako je to bilo predstavljeno i u dobro poznatoj seriji "Kruna", princ Endru i kraljica su oduvek imali posebnu vezu, ali da li je to zaista tako izgledalo u stvarnosti?

Ričard Fitcvilijems, govornik kraljevske porodice otkrio je za CNN da je kraljica u periodu kada se princ Endru rodio, postala mnogo posvećenija roditeljstvu, a delom je ostavila po strani poslovne obaveze.

"Mogla je da mu pruži više pažnje, a Endru je bio neko prema kome je jednostavno imala poseban afinitet", rekao je Fitcvilijems.

Za razliku od njegovih braća i sestara, princ Endru nije studirao već se posvetio vojnoj karijeri, pa je učestvovao u Folklandskom ratu kao kopilot mornarice, a tu karijeru je nastavio i nakon rata. Služio je u mornarici gotovo dve decenije.

Oženio se Sarom Ferguson 23. jula 1986. godine, a par je dobio dve ćerke princezu Beatris, rođenu 1988, i dve godine mlađu Evgeniju.

AP/David Caulkin

 

Međutim, Sara i princ Endru razveli su se 1996. zbog njegovog čestog odsustva tokom služenja u mornarici. Mnogi tvrde da je bračni par i posle razdvajanja ostao u lepim odnosima, čak je i njihova ćerka Evgenija jednom prilikom prokomentarisala da su njih dvoje "najbolji razvedeni par".

Budući da je njegova mlađa ćerka dobila sina Ogista Filipa, od 9. februara 2021. godine princ Endru je postao i deda.

Poznanstvo princa Endrua i Džefrija Epstajna

Princ Endru i Džefri Epstajn, koji je osuđen zbog trgovine ljudima i seksualne eksplotacije, navodno su se upoznali 1999. godine, a vojvoda od Jorka je priznao da je godinama boravio na nekoliko Epstajnovih imanja, uključujući i njegovu kuću u Njujorku 2010. godine, kada je Epstajn već bio osuđen za seksualne zločine, piše "Town & Country".

Epstajn je 2019. godine uhapšen po više optužbi u vezi sa trgovinom ljudima seksualnom eksplotacijom, a kasnije se ubio u zatvoru.

Nekoliko nedelja nakon Epstajnove smrti, Bakingemska palata je objavila saopštenje u kom se navodi da je kraljičin sin "zgrožen" navodnim Epstajnovim zločinima:

"Vojvoda od Jorka zgrožen je nedavnim izveštajima o navodnim zločinima Džefrija Epstajna. Njegovo Kraljevsko Visočanstvo žali zbog eksploatacije bilo kog ljudskog bića, a pretpostavka da je odobrio, učestvovao ili podsticao takvo ponašanje je odvratna"

Ali nakon kritike javnosti u vezi sa njihovim prijateljstvom, princ Endru je odstupio iz javnih dužnosti.

"Pitao sam Njeno Veličanstvo da li mogu da se povučem sa javnih dužnosti u doglednoj budućnosti, i ona mi je dala dozvolu", rekao je on u ličnoj izjavi.

Takođe je napomenuo da bi bio voljan da razgovara sa policijom i rekao:

"I dalje žalim zbog loše procenjene povezanosti sa Džefrijem Epstajnom. Njegovo samoubistvo ostavilo je mnoga pitanja bez odgovora, posebno za njegove žrtve, a ja se duboko saosećam sa svima koji su pogođeni i žele neki oblik zatvaranja ".

Komentari (0)

Magazin