Život

Transseksualac iz Avganistana za Euronews Srbija: "Ako ne mogu da živim kako želim, bolje da me nema"

Komentari

Autor: Tara Tomović

28/08/2021

-

19:10

Transseksualac iz Avganistana za Euronews Srbija: "Ako ne mogu da živim kako želim, bolje da me nema"
Nadžib Faizi - Copyright Najeeb Faizi

veličina teksta

Aa Aa

“Ja sam prvi Avganistanac koji otvoreno priča o postojanju LGBT populacije u ovoj zemlji“, kaže u razgovoru za Euronews Srbija dvadesetjednogodišnji Nadžib Faizi, transseksualac iz Kandahara. 

Iako poslednjih nekoliko godina živi u Hamburgu gde je dobio status izbeglice upravo zbog svoje seksualne orijentacije, Nadžib nije prestao da se bori za prava, ne samo LGBTQ populacije već i žena iako ga je to koštalo porodice. 

“Uvek sam bio kao devojčica, nikada nisam bio kao, na primer moj otac. Voleo sam da se šminkam krišom i oblačim žensku garderobu iako mi to nije bilo dozvoljeno jer je moja porodica duboko religiozna. Uvek sam želeo da oponašam stil bolivudskih glumica. Nekada bih stavio karmin i maskaru, ali svaki put kada bih tako izašao napolje druga deca bi me zadirkivala zbog mog govora, hodanja, načina ponašanja i govorila da ja nisam dečak“, kaže on u razgovoru za Euronews Srbija i nastavlja: 

“Moji roditelji su to primećivali jer bi me deca često tukla, pa su mi govorili da odmah posle škole idem kući. Nisam imao muške prijatelje, družio bih se samo sa devojčicama. Osim toga, imao sam probleme i u kući sa roditeljima, sa nastavnicima. Svaki put kad izađem napolje ljudi bi me gledali čudno, a bilo je i onih koji su me pipkali nasred ulice i govorili da hoće da imaju seks sa mnom“.

Najeeb Faizi

 

Godine 2013. došao je sa sestrom u Nemačku gde je završio školu za medicinske tehničare čime se danas i bavi. Osim toga je i mejk-ap artist, ali i aktivista koji vodi popularan kanal na Jutjubu. Pretnje pak, ne prestaju ni u Nemačkoj.  

“Postoji mnogo Avganistanaca u Nemačkoj koji su članovi mafije i koji mi prete. Išao sam čak i u policiju, ali su rekli da ne mogu da im pomognu. Plašim se jer znaju i gde živim. Da se razumemo, ni u Nemačkoj LGBTQ populacija nije prihvaćena 100 odsto i svestan sam toga“, kaže.  

Roditelji pobegli zbog njega 

Nadžibovi roditelji su tek pre dve godine videli njegove snimke i konačno osvestili da je njihov sin drugačiji, te pokušali da ga odgovore od toga da bude ono što jeste.  

“Moja majka ima i zdravstvene probleme. Zvala me je, plakala, molila da ne radim to što radim. Rekla mi je da blatim reputaciju porodice. Kadasam joj rekao da je to moj put, ona mi je odgovorila da više nisam njen sin i da ne želi da ima ništa sa mnom. Dve godine već ne razgovaraju sa mnom, ali sestra i ja im redovno finansijski pomažemo“ 

Iako je želja da živi onako kako želi jača od svega, Nadžib priznaje da nije uvek tako lako, posebno kada se sećanje vrati na detinjstvo i život u Kandaharu.  

“Porodica je porodica. Ja sam zaista srećan ovde, imam prijatelje, svoj život, ali kad god me nešto podseti na Avganistan setim se porodice i ne znam šta da radim. Teško mi je što me ne prihvataju, i znam koliko je njoj teško kada je pitaju zašto njen stariji sin nije oženjen. Ja ne mogu da se promenim, ali mogu da budem prvi Avganistanac koji otvoreno priča o tome“.

Najeeb Faizi

 

Zbog toga što je neko objavio na TikTok fotografiju Nadžibove porodice, njegovi roditelji su pre nekoliko dana pobegli iz Kandahara u jedan udaljeniji deo zemlje. Njegova sestra je u kontaktu sa njima i kaže da nemaju puno hrane, a ni novca. Problem je i poslati im novac u trenutku kada vlada opšti haos u zemlji, ali i bankama.  

Premda Nadžim i njegova sestra imaju nemačko državljanstvo, roditelji ne žele da dođu. 

“Moja majka apsolutno nikada ne bi pristala na tako nešto. Jako je religiozna. Sestra je nagovara godinama, ali ona je rekla da želi da umre u Avganistanu. Štaviše, ja bih mogao da im pomognem, ali oni ne žele da prihvate moju pomoć“ 

Zbog popularnosti njegovog Jutjub kanala, Nadžib je svestan da i talibani znaju za njega, te ne može da zamisli da se u ovom trenutku vrati u Kandahar.  

“Prvo bi me silovali, a onda bi me ubili“, priznaje.   

Glas Avganistana 

Nadžim na svom Jutjub kanalu intervjuiše pripadnike LGBTQ populacije koji su takođe izbeglice, bori se i za ženska prava, a cilj mu je da motiviše i inspiriše one koji su još uvek tamo i ne mogu da budu ono što jesu.  

“Više vremena pričam o drugima nego o sebi“, kaže. 

Iako je život u Nemačkoj neuporedivo lakši od onog koji je vodio u Avganistanu, Nadžib kaže da bi uvek voleo da se vrati u svoju domovinu, pod uslovom da se stvari promene.  

“Voleo bih da vidim svoj grad, voleo bih da u njemu živim i radim; da pomažem ljudima u bolnici, budem šminker, pohađam plesačku akademiju, organizujem događaje za LGBTQ populaciju. Imam mnogo planova. Nadam se da će Avganistan nekada imati tu slobodu, makar i za 20-25 godina. U skorije vreme, nažalost, mislim da se ništa neće promeniti“, dodaje.  

Najeeb Faizi

 

I uprkos stalnim pretnjama koje dobija, što iz Avganistana, što iz Nemačke, ni ne pomišlja da odustane.  

“Znam da je ovo sve jako opasno. Imam probleme sa spavanjem jer svaku noć mislim da mi je neko u sobi. Ali, nikada neću odustati. Bolje da se ubijem nego da prestanem da živim. Ne želim da postojim, već da živim. Ako to nije moguće, onda je bolje da me nema“, zaključio je u razgovoru za Euronews Srbija Nadžib Faizi.  

Komentari (0)

Magazin