Život

Ajnštajnovo pismo sa čuvenom jednačinom prodato za 1,2 miliona dolara, prodavci nisu to očekivali

Komentari

Autor: Euronews

23/05/2021

-

13:02

Ajnštajnovo pismo sa čuvenom jednačinom prodato za 1,2 miliona dolara, prodavci nisu to očekivali
Ajnštajnovo pismo sa čuvenom jednačinom prodato za 1,2 miliona dolara, prodavci nisu to očekivali - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pismo Alberta Ajnštajna u kojem je zapisao poznatu jednačinu E = mc2 prodato je na aukciji za više od 1,2 miliona dolara (milion evra). Cena je tri puta viša nego što se očekivalo, saopštilo je je bostonska aukcijska kuća.  

Arhivatori angažovani na projektu u Institutu za tehnologiju u Kaliforniji i Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu ističu da postoje još samo tri poznata primera Ajnštajnovog rukopisa jednačine.  

profimedia

 

Ovaj četvrti primerak jedini je u privatnom vlasništvu. Postao je poznat javnosti skoro. Aukcijska kuća je očekivala da bude prodat za oko 400.000 dolara.  

Pismo je na jednoj stranici, napisano na nemačkom jeziku i upućeno poljsko-američkom fizičaru Ludviku Silberstajnu. Datirano je na 26. oktobar 1946. godine.  

Silberstajn je poznat po kritici Ajnštajnovih teorija. Pismo je bilo deo njegovog privatnog arhiva i prodali su ga njegovi potomci. Identitet kupca nije otkriven.  

profimedia

 

 

Komentari (0)

Magazin