Život

Ledene skulpture pretvorile centar ruskog grada Tomska u prizor iz zimske bajke (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews

23/12/2021

-

07:06

Ledene skulpture pretvorile centar ruskog grada Tomska u prizor iz zimske bajke (VIDEO)
Ledene skulpture pretvorile centar ruskog grada Tomska u prizor iz zimske bajke (VIDEO) - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Praznično osvetljenje unelo je vedrinu u duge sibirske noći u gradu Tomsku, gde se pored novogodišnje jelke, nalazi i 16 veličanstvenih ledenih skulptura. Neobična umetnička dela su deo projekta "Kristalni Tomsk", festivala posvećenog oblikovanju leda, koji je sedmi put organizovan.

Tema ovogodišnjeg takmičenja je "Narodna umetnost i nematerijalno nasleđe", pa su vajari tako bili inspirisani bajkama, mitovima i epskim pesmama u stvaranju svojih dela.

Majstori oblikovanja ledenih struktura radili su svakog dana od devet ujutru do devet uveče, a pojedini su ostajali i preko noći.

Euronews.com • Euronews Culture

Festival je trajao od 12. do 18. decembra, a naročito izazovan je bio ponedeljak, 13. decembar i utorak, 14. kada je Tomsk prekrio mraz, a dnevna temperatura pala na -25 stepeni Celzijusa. 

Drugi izazov predstavljala je sama količina leda potrebna za pravljenje velikih skulptura. Naime, za njihovu izradu upotrebljeno je 376 ledenih blokova ukupne mase 156 tona. Svaki tim je dobio 8,5 ledenih blokova za svoju skulpturu od kojih je svaki težak 500 kilograma.

U ovom događaju učestvovalo je šesnaest timova sa ukupno 32 vajara iz deset različitih delova Rusije: Jakutska, Kabarovska, Irkutska, Perma, Kizila, Severska, Jekaterinburga, Sant Petersburga, Moskve i naravno, Tomska.

Svaki tim je, pored velike, napravio i jednu malu skulpturu u sklopu kratkog turnira održanog 12. decembra. Prvo mesto i novčanu nagradu u iznosu od 100.000 rubalja (oko 1.200 evra) osvojili su vajari iz Jakutska - tim "RoK", za skulpturu "Nebeska kobila".

Drugo mesto podelili su timovi iz Jakutije ("Leko") i iz Kabarovska ("Plantation").

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin