Život

Vunderkind iz Kalifornije, dvogodišnja devojčica postala najmlađi član Mense

Komentari

Autor: CNN/ A.T.

12/06/2021

-

22:06

Vunderkind iz Kalifornije, dvogodišnja devojčica postala najmlađi član Mense
Vunderkind iz Kalifornije, dvogodišnja devojčica postala najmlađi član Mense - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Devojčica iz Los Anđelesa postala je najmlađi član društva pametnih osoba – Mense, u koje mogu da se učlane samo osobe koje ostvare najbolje rezultate na specijalnim testovima inteligencije. 

Kaše Kvest, iako je proslavila tek drugi rođendan, zna da pobroji sve elemente iz Periodnog sistema elemenata, da opiše svih 50 federalnih država u SAD i njihov položaj, uči Španski jezik i zna da dešifruje po zadatim obrascima, barem tako tvrde njeni roditelji. 

"Od najmlađih dana Kaše nam je pokazivala zainteresovanost za okolinu i njeno istraživanje", rekao je njen otac Devon. 

Njena porodica je istakla da je čim je progovorila prvu reč, brzo razvijala svoje sposobnosti. Za veoma kratko vreme počela je da govori rečenice koje su sadržale pet ili više reči.

Prateći njene dnevne aktivnosti porodica je došla na pomisao da je ona napredna za svoje godine. 

Krajnje neobično dete

“Njen pedijatar je na redovnom pregledu kada je imala 18 meseci priznao da je nadarena, čak sam joj tokom pregleda poređala razne oblike i boje, i pitala je šta misli o tome, njen odgovor je bio 'neverovatno'“, rekla je njena majka Sukdžit za CNN. 

To je bio razlog da je odvedu kod psihologa koji joj je dao da uradi Mensin test. Rezultat je bio da Kaše ima koeficijent inteligencije 146, rekli su njeni roditelji. Da bi neko mogao da konkuriše za članstvo u Mensi, mora da na standardnom  testu inteligencije ostvari rezultat iznad 98 odsto. 

Porodica se fokusira na njen uspeh u razvoju, pruža joj podršku i stalno govori da su ponosni na nju, pogotovo kada se iznervira tokom rešavanja nekog zadatka. Neobično je da i ona njima pruža podršku.

“Recimo, kad vidi da otvaram teglu sa krastavčićima, ona će doći i reći kako je ponosna na mene", objasnio je njen otac.

Moderna škola-kuća

Kaše su ohrabrili u svom intelektualnom razvoju i tako što su je upisali u jednu vrstu predškolske ustanove. Sukdžit joj pomaže, ali, između posla i rada s ćerkom kod kuće tokom pandemije, dobila je potrebu da osnuje udruženje iz kojeg je nastala Moderna kuća-škola.  

“Ona ima svega dve godine i potrebno je da bude s decom njenog uzrasta, tako da ne želimo da joj pravimo pritisak da se ponaša starijom nego što jeste", kaže njena majka.

Predškolsko su otvorili u oktobru  i trenutno ga pohađa 12 dece.

Oni se nadaju da će moći školu da premeste u veću zgradu kako bi mogli da povećaju broj dece koja će da je pohađaju.

Iako je i svakom pogledu napredna, njeni roditelji kažu da se trude da normalno komuniciraju s njom.

Međutim, oni se trude da budu pažljivi u odabiru reči dok pričaju kako bi ona lakše razumela šta ta reč znači. Ali, najbitnije je da nju samu puštaju da odabere temu o kojoj želi da uči, bez ikakvih pritisaka. 

Komentari (0)

Magazin