Život

Upoznajte transseksualce iz Kašmira koje je pandemija izolovala više nego ikad

Komentari

Autor: AP

15/06/2021

-

22:28

Upoznajte transseksualce iz Kašmira koje je pandemija izolovala više nego ikad
Upoznajte transseksualce iz Kašmira koje je pandemija izolovala više nego ikad - Copyright Tanjug/AP/Dar Yasin

veličina teksta

Aa Aa

Pevanje i plesanje na venčanjima bili su solidan izvor prihoda za Kuši Mir, barem dovoljno da se brine o svojoj porodici. Sve dok nije počela pandemija.

Potpuno zaljučavanje zbog koronavirusa u Kašmiru dovelo je do obustave venčanja i muzičkih događaja. S druge strane, za Kuši Mir računi i kirije za stan su počeli da se nagomilavaju.

U nemogućnosti da otplati dugove, 19-godišnji Mir zaposlio se kao građevinski radnik na 15 dana. Plaćali su ga 9,6 dolara po danu, a rad nije bio nimalo lak što se dalo videti po modricama i ranama.

"Nisam imala drugu opciju. Morala sam da obezbedim porodicu", kaže Mir za AP.

Mir je inače transseksualac koji pripada marginalizovanoj zajednici u Kašmiru čiji članovi obično mogu da se zaposle samo kao provodadžije ili zabavljači na venčanjima.

Prolongirana zaključavanja, kojima je prethodila stroga sigurnosna blokada u regionu 2019. godine kada je Indija ukinula poluautonomni status Kašmira, ostavila su mnoge u transrodnoj zajednici bez ikakvog posla.

Ostavši bez sredstava za život, neki od njih su se udružili kako bi pomogli jedni drugima.

Mir i još četvorica transseksualaca napravili su dobrovoljačku grupu za distribuciju hrane. Do sada su obezbedili obroke za skoro 220 ljudi od kojih su mnogi šminkeri, pevači i provodadžije koji su tokom pandemije izgubili sredstva za život.

Život u Kašmiru nije lak za transrodne osobe. Većina njih je maltretirana u društvu. Suočavaju se i sa nasiljem u porodici i što obično rezultira time da odu iz njih. Nekima nedostaju krov nad glavom, obrazovanje i drugi osnovni resursi za život.

Oni su sićušna manjina u regiji koja je ispunjena nasiljem i političkom nestabilnošću i koja nije mnogo napredovala od sukoba 1947. godine, kada je Kašmir podeljen između novonastale Indije i Pakistana.

Život u senci sukoba, zajedno sa pandemijom koronavirusa, još je više marginalizovao ovu zajednicu.

"Svi nas ignorišu", rekla je Čandini Šaik, provodadžija i pevačica koja je izgubila posao tokom pandemije - "Ostali smo sami". 

(prevela Tara Tomović)

Komentari (0)

Magazin