Život

Astronauti u šetnji svemirom, spremaju Međunarodnu svemirsku stanicu za turiste

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2021

-

15:43

Astronauti u šetnji svemirom, spremaju Međunarodnu svemirsku stanicu za turiste
Astronauti u šetnji svemirom, spremaju Međunarodnu svemirsku stanicu za turiste - Copyright Tanjug AP/NASA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Astronauti Tomas Peske i Šejn Kimbro izašli su danas u šetnju svemirom iz Međunarodne svemirske stanice (ISS) sa snažnim, novim solarnim panelima, kako bi izašli u susret sve većim zahtevima za električnom energijom zbog predstojećih dolazaka posetilaca.

Ovo je prva od nekoliko svemirskih šetnji astronauta sa ciljem da se orbitalna stanica pojača sa manjim, ali jačim solarnim krilima, preneo je AP.

Prikupljanje dodatne energije je neophodno kako bi se omogućio komfor putnicima koji će dolaziti na ISS, počev od ruske filmske ekipe ove jeseni.

Tanjug AP/NASA via AP

 

Prvi solarni paneli ove vrste, koji su dopremljeni raketom Spejs Iks ranije ovog meseca, biće postavljeni uz stanična krila za proizvodnju struje, koja rade već 20 godina. NASA želi da svemirska stanica tokom ove decenije nastavi sa naučnim istraživanjima, a svemirski turisti će dodatno finansirati elektroenergetski sistem.

U oktobru je planirano da na ISS dođu ruski filmski režiser i glumica za potrebe snimanje flima, sa kojima će biti bogati preduzetnici koji će krenuti iz sa kosmodroma iz Kazahstana i Kejp Kanaverala na Floridi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin