Život

Sedam dana kampovanja na vrhu 200-godišnjeg drveta ispod Ajfelove kule i štrajk glađu uz to

Komentari

Autor: Euronews

07/06/2022

-

22:29

Sedam dana kampovanja na vrhu 200-godišnjeg drveta ispod Ajfelove kule i štrajk glađu uz to
Sedam dana kampovanja na vrhu 200-godišnjeg drveta ispod Ajfelove kule i štrajk glađu uz to - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski aktivista kampuje na vrhu 200 godina starog drveta u podnožju Ajfelovog tornja u Parizu kako bi ga zaštitio od projekta koji predviđa urbani razvoj.

Tomas Brajl, osnivač Nacionalne grupe za praćenje drveća (GNSA), tokom godina je privukao pažnju performansima penjanja po drveću u francuskoj prestonici, prenosi Euronews.

On trenutno kampuje na vrhu džinovskog platana jednog od tri drevna stabla koje je Gistav Ajfel  poštedeo prilikom izgradnje svog najpoznatijeg dela. Sada ovom drveću preti projekat razvoja turizma zajedno sa oko 40 drugih stabala.

Brajl se popeo na veličanstveno drvo na pariskom Čamp de Mars 30. maja, pre nego što je počeo štrajk glađu od 4. juna.

 

Ovaj aktivista ranije je imao uspeha. Nakon ovog njegovog čina,  zamenik gradonačelnika Pariza zadužen za urbanizam i arhitekturu Emanuel Gregoar najavio je 30. maja da će razvojni plan pariske gradske kuće - poznat kao projekat One - biti revidiran kako bi se zaštitilo drveće.

Ali Brajl zahteva otkazivanje celog projekta i kaže da će ostati na drvetu dok ne dobije garanciju da će biti zaštićeno. Namerava da ostane na vrhu drveta sve dok gradonačelnik Pariza u potpunosti ne povuče projekat izgradnje. Kaže da to takođe rizikuje da ošteti korenje određenih stabala, uključujući i platan na kojem kampuje.

"Projekat se razmatra kako bi se zaštitilo svo drveće na lokaciji", odgovorio je gradonačelnik Gregoar, koji je takođe obećao da održati sastanak sa protivnicima projekta.

On je dodao da "neće biti izgradnje koja utiče korenje drveća".

Takođe, Brajl se  bori protiv onoga što on naziva "industrijalizacija šuma".

On poziva novu premijerku Elizabet Born da donese novi zakon koji bi zaštitio zdravo drveće od seče u ime "razvoja".

Komentari (0)

Magazin