Život

Migrant iz Sirije napravio repliku zdanja koje je prvo ugledao u Nemačkoj: "Katedrala je za mene kao drag prijatelj"

Komentari

Autor: AP

22/06/2022

-

19:39

Migrant iz Sirije napravio repliku zdanja koje je prvo ugledao u Nemačkoj: "Katedrala je za mene kao drag prijatelj"
Migrant iz Sirije napravio repliku zdanja koje je prvo ugledao u Nemačkoj: "Katedrala je za mene kao drag prijatelj" - Copyright AP Photo/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Kada je sirijski izbeglica Fadel Alkhudr stigao u Nemačku 2015. godine, prvo što je video kada je izašao iz voza u Kelnu bila je veličanstvena gradska katedrala.

Alkhudr (42) postao je toliko očaran čuvenim gotskim obeležjem na reci Rajni sa njegovim dvostrukim tornjevima i složenim ukrasima da je satima gledao u njega. Fotografisao ga je, nacrtao skice i na kraju počeo da rezbari drvenu repliku.

Više od 2,5 godine – ili oko 5.000 sati, kako kaže – Alkhudr je radio na stvaranju replike od dva metra u maloj radionici u Kelnu.

Alkhudr je rekao da je razvio tako blisku vezu sa katoličkom katedralom da se u nekom trenutku osećalo kao da je zgrada postala deo njega, ili kao njegov drag prijatelj.

AP Photo/Martin Meissner

 

Sirijac, koji je naučio rezbarenje od svog oca sa 13 godina, prvo je pobegao u Tursku, a zatim u zapadnonemački grad Keln nakon što je porodični posao rezbarenja drveta u Alepu uništen u ratu u Siriji. Rekao je da ga često pitaju da li mu se, kao pripadniku islamske religije, ne čini čudno da se posveti najpoznatijoj nemačkoj hrišćanskoj bogomolji.

"Nikako", odgovara on, jer je odrastao u Alepu pre građanskog rata, imao je i muslimanske i hrišćanske prijatelje, i mušterije različitih veroispovesti koje su dolazile da kupe drvene radove u porodičnoj radnji.

"Kada smo bili u Alepu, nismo imali nikakvih problema između džamije i crkve. Naše komšije su bili hrišćani, a mi muslimani, zvali smo jedni druge u svoje domove i nije bilo problema", objasnio je. 

Alkhudr je jedan od više od milion migranata koji su došli u Nemačku iz Sirije, Iraka i Avganistana 2015. i 2016. godine, bežeći od rata, razaranja i siromaštva u svojim zemljama. Prvo je radio čudne poslove da bi zaradio za život, doveo je porodicu 2017. godine, a od 2019. se fokusirao na kreiranje modela katedrale. Nada se da će u budućnosti moći da živi i u Nemačkoj kao umetnički rezbar.

AP Photo/Martin Meissner

 

Alkhudr je koristio tvrdo bukovo drvo i alate stare 50 godina iz Sirije koje mu je preneo njegov otac. Krajnji rezultat je bio viši od njega samog, sa dva metra u visinu i dužinu i 1,40 metara u širinu, piše AP.

Originalna katedrala je visoka 152 metra i gradila se više od 600 godina – od 1248. do 1880. 

"Za mene je katedrala dom za sve ljude", rekao je Alkhudr.

Komentari (0)

Magazin