Život

Ukrajinka rizikuje život kako bi spasila divlje životinje iz rata

Komentari

Autor: AP

07/08/2022

-

22:59

Ukrajinka rizikuje život kako bi spasila divlje životinje iz rata
Ukrajinka rizikuje život kako bi spasila divlje životinje iz rata - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinka Natalija Popova pronašla je novu svrhu u svom životu. Ona spasava divlje životinje i kućne ljubimce od razarazanja koje je prouzorkovao rat u Ukrajini, a u svom skloništu ima više od 100 životinja.

"Oni su moj život", kaže pedestogodišnja Natalija, milujući svetlodlaku lavicu. Iz ograđenog prostora, životinje se raduju zbog pažnje.

Kako piše AP, Popova je u sardnji sa grupom za zaštitu životinja UA Animals već spasila više od 300 životinja od rata. Njih 200 prevezeno je u inostranstvo, a 100 je našlo nove domove u zapadnoj Ukrajini, koja se smatra bezbednijom. Mnoge od njih bile su divlje životinje koje su držane kao kućni ljubimci u privatnim kućama pre nego što su njihovi vlasnici pobegli od granatiranja. 

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Natalijino sklonište u selu Čubinske u Kijevskoj oblasti sada ima 133 životinje, uključujući 13 lavova, leoparda, tigra, tri jelena, vukove, lisice, rakune i srne, kao i pripitomljene životinje poput magarca, koza, zečeva, pasa, mačaka i ptica.

Životinje koje čekaju evakuaciju u Poljsku spasene su iz žarišta kao što su regioni Harkov i Donjcek na istoku Ukrajine, gde traju bombardovanja i aktivne borbe. 

"Niko ne želi da ide tamo. Svi se plaše. I ja sam uplašena, ali ipak idem. Veoma mi ih je žao . Mogu da zamislim da su životinje pod stresom zbog rata i niko im ne može pomoći", rekla je ona.

U većini slučajeva, ona ne zna ništa o životinjama koje spasava, ni njihova imena ni godine, niti ime vlasnika. Prvih meseci rata Popova je sama vozila do ratnih žarišta, ali je par iz UA Animals nedavno ponudio da joj pomogne. 

"Naš rekord je evakuacija za 16 minuta, kada smo spasili lava između Kramatorska i Slavjanska", rekla je Popova. 

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Ekonomista po zanimanju bez formalnog veterinarskog iskustva dala je anesteziju lavu jer je životinju trebalo uspavati pre nego što su mogli da je transportuju. Popova kaže da je oduvek bila veoma vezana za životinje. U vrtuću je gradila kućice za crve i razgovarala sa pticama, a 1999. je otvorila prvi privatni konjički klub u Ukrajini. Ali tek pre četiri godine spasila je svog prvog lava.

Sklonište je samo privremena stanica za životinje. Popova ih rehabilituje, a potom im traži nove domove. U početku je sklonište finansirala sopstvenim sredstvima iz poslovanja sa konjima, ali otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, posao sa konjima nije bio profitabilan. Sa više od 14.000 dolara mesečno potrebnih da bi životinje bile zdrave i hranjene, ona se okrenula pozamljivanju i uvidela da njen dug raste na 200.000 dolara.

Dobija određenu količinu novca od UA Animals i od donacija, ali brine kako će sve izgurati. Popova šalje sve svoje životinje u zoološki vrt u Poznanju u Poljskoj, koji joj pomaže da ih evakuiše i pronađe im nove domove. Neke su već prevezene u Španiju, Francusku i Južnu Ameriku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin