Život

Organizatori obećavaju spektakl na otvaranju Svetskog prvenstva: "Biće to ceremonija kakvu FIFA još nije videla"

Komentari

Autor: AP

17/11/2022

-

20:27

Organizatori obećavaju spektakl na otvaranju Svetskog prvenstva: "Biće to ceremonija kakvu FIFA još nije videla"
Organizatori obećavaju spektakl na otvaranju Svetskog prvenstva: "Biće to ceremonija kakvu FIFA još nije videla" - Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Bandic, File

veličina teksta

Aa Aa

Prvo Svetsko prvenstvo na Bliskom istoku. Prvo Svetsko prvenstvo u arapskoj zemlji. Prvo Svetsko prvenstvo koje počinje u novembru. Na listu dostignuća Svetskog prvenstva u fudbalu koje počinje za tri dana, dodajte i "prvo Svetsko prvenstvo sa ceremonijom otvaranja u stilu Olimpijskih igara". 

Kreativni direktor Marko Balič, veteran višestrukih ceremonija otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara, rekao je za AP da je radio godinu dana na ceremoniji koja će trajati pola sata, a koja će se odvijati uoči prve utakmice između Katara i Ekvadora.

"Vrhovni komitet je želeo da napravi pravi šou kakav FIFA do sada nije videla", rekao je Balič u telefonskom intervjuu iz Dohe, misleći na lokalni organizacioni komitet Katara.

Velika ceremonija bila je jedan od razloga zašto je još u avgustu početak Svetskog prvenstva pomeren za jedan dan - kako bi šou moglo da posmatra što veći broj ljudi, navodi AP

"FIFA i vrhovni komitet, ali posebno FIFA, shvatili su koliko je truda uloženo u planiranje ceremonije, i to prvi put neće biti samo koncert pre prve utakmice", dodao je Balič.

Tanjug AP/Gregorio Borgia

Marko Balič rukovodi ceremonijama otvaranja i zatvaranja Prvenstva

Jedan od retkih detalja kojse mnogi navijači sećaju sa prethodnih ceremonija otvaranja Svetskog prvenstva bio je da je Dajana Ros promašila jedanaesterac 1994. u Čikagu.

Balič obećava mnogo više sadržaja u Kataru, ukazujući da će tokom ceremonije biti osvrta na zabrinutost zbog tretmana radnika migranata, ljudskih prava i postupanja konzervativne zemlje sa homoseksualcima i lezbejkama.

"Ne mogu da pokvarim iznenađenje, ali će svakako biti posvećena pažnja i dati odgovori na sva pitanja o kojima se trenutno raspravlja. Ne radi se o tome da se zadovolji Zapad, već da to bude platforma na kojoj se Azija i zapadni svet mogu udobno sastati. Mislim da ćete imati odgovore na sve kritike i pitanja koja su pokrenuta", istakao je. 

Balič, koji je Italijan, započeo je svoje olimpijsko iskustvo na Igrama u Solt Lejk Sitiju 2002. ceremonijom predaje zastave Torinu. Za razliku od ceremonija koje je organizovao za Olimpijske igre 2006, 2014, 2016. i 2020. godine u Torinu, Sočiju, Rio de Žaneiru i Tokiju, Baliču je katarski vladajući emir, šeik Tamim bin Hamad al Tani dao stroga upustva. 

"Poruku i sadržaj ove ceremonije lično je pripremilo rukovodstvo zemlje. Oni žele da razgovaraju o multikulturalizmu i prihvatanju različitosti, i žele da budu platforma za mir", rekao je Balič, koji radi sa umetničkim direktorom Ahmedom al Bejkerom.

Šeik Hamad al Tani je član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) dve decenije i prisustvovao je mnogim ceremonijama koje je Balič pripremao, pa nije iznenađujuće što želi produkciju u olimpijskom stilu.

Ceremonija - i turnir uopšte - takođe su neka vrsta "probe", jer Doha želi da bude domaćin letnjih olimpijskih igara. Katar je tri puta izrazio interesovanje za učešće u organizaciji OI, ali do sada nije uspeo da se nađe na listi kandidata. Sledeće dostupne letnje OI su 2036. godine, a Doha će 2030. biti domaćin Azijskih igara.

Velike "trošadžije"

Iako budžet ceremonije nije ni blizu onom za za otvaranje Olimpijskih igara, uglavnom zbog razlike u dužini trajanja, Balič je rekao da se Katar "nije plašio ulaganja u umetnički kvalitet".

"Imamo tim od 900 ljudi sa najboljim koreografima na svetu i tehničarima za osvetljenje. Mislim da će to biti veliki korak napred u pogledu istorije Svetskog prvenstva, a sledeće izdanje u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi će imati izazov da nadmaši ovaj veliki šou", rekao je Balič.

Mada mu je i dalje zabranjeno da otkriva detalje sadržaja ceremonije, dodao je da će biti uključeni "poznati glumci i umetnici".

Tanjug AP/Morry Gash

Letnje OI 2020. godine

"Međutim, to nije nešto kao šou na poluvremenu Superboula. To je prava ceremonija sa sadržajem o Kataru i naglašava činjenicu da je ovo turnir koji je po mnogo čemu prvi: prvi put se igra zimi, prvi put se igra u arapskoj zemlji, i ovo je prvi put da osam stadiona okružuje jedan grad", istakao je on. 

Ceremonija i prva utakmica odigraće se na stadionu Al Bajt u obliku šatora, koji ima kapacitet od 60.000 gledalaca.

Svečanost će početi u 15.40 po našem vremenu, a završava se 30 minuta kasnije. Zatim će ekipe Katara i Ekvadora izaći na zagrevanje pre meča, a uvodna utakmica počinje u 17 sati.

Balič takođe režira ceremoniju zatvaranja pre finala Svetskog prvenstva 18. decembra, za koju je rekao da će biti "manje važna u smislu sadržaja".

"Biće to više proslava turnira, uz napomenu da je je fokus finala skoro uvek na dva tima koja učestvuju", dodao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin