Život

Rešena misterija olupine broda koji je potonuo u 17. veku

Komentari

Autor: SkyNews

27/01/2023

-

09:53

Rešena misterija olupine broda koji je potonuo u 17. veku
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Olupina broda koji je potonuo 1672. godine i otkriven 2019. kod obale Saseksa, do sada je bio poznat kao "nepoznata olupina u Istbornu". Međutim, naučnici su sada identifikovali olupinu kao holandski ratni brod "Klein Hollandia".

Izgrađen 1656. godine, u vlasništvu Roterdamskog admiraliteta, brod je učestvovao u svim glavnim bitkama Drugog anglo-holandskog rata od 1665. do 1667. godine, prenosi SkyNews.

Proteklih godinu dana stručnjaci su radili na identifikaciji broda koristeći dokaze prikupljene sa olupine, kao i arhivska istraživanja i analizu uzoraka drveta.

Stručnjaci kažu da je stanje olupine izvanredno i da bi moglo da pruži obilje informacija o tome kako su građeni holandski brodovi iz 17. veka i o aktivnostima ratnog broda na njegovom poslednjem putovanju.

Sekretar za nasleđe lord Parkinson rekao je da priznanje "nudi uvid u 17. vek dajući nam priliku da saznamo više o pomorskoj istoriji ovog perioda i otkrijemo blaga koja su bila na dnu mora stotinama godina".

Nakon što je otkrivena, olupina se smatrala toliko važnom da joj je dodeljen najviši nivo zaštite prema Zakonu o zaštiti olupina iz 1973. godine.

Među materijalima pronađenim na morskom dnu nalazio se veliki deo drvenih grebena, topovi, italijanske mermerne pločice i komadi italijanske grnčarije. Pločice su bile namenjene Holandiji i koristile bi se za izgradnju luskuznih kuća.

Mark Biti-Edvard, izvršni direktor Pomorskog arheološkog društva, rekao je da brodski topovi, sečene mermerne pločice i grnčarija sugerišu da se radi o holandskom brodu koji se vraćao iz Italije.

"Sada, nakon četiri godine istraživanja, možemo sa sigurnošću da tvrdio da je to taj brod", rekao je on.

Komentari (0)

Magazin