Život

Konačno pronađeno rešenje za nilske konje Pabla Eskobara: "Kokainske" životinje dobijaju novi dom

Komentari

Autor: CNN

04/03/2023

-

18:58

Konačno pronađeno rešenje za nilske konje Pabla Eskobara: "Kokainske" životinje dobijaju novi dom
Konačno pronađeno rešenje za nilske konje Pabla Eskobara: "Kokainske" životinje dobijaju novi dom - Copyright AP Photo/Fernando Vergara, File

veličina teksta

Aa Aa

Nilski konji iz privatnog zoo vrta Pabla Eskobara, najveće krdo ovih životinja izvan njihove postojbine Afrike, uskoro će se preseliti na nove adrese u Indiji, Meksiku i Ekvadoru.

Ovi sisari su se nastanili u Kolumbiji osamdesetih godina prošlog veka kada je vođa kokainskog kartela Pablo Eskobar ilegalno uvezao različite životinje iz Afrike na svoje imanje Hacijenda Napoles, uključujući i četiri nilska konja. Posle ubistva Eskobara 1993. vlasti su zbrinule većinu njegovih "ljubimaca" iz privatnog zoo vrta, ali ne i nilske konje, jer je njihov transport bio previše skup i komplikovan. 

Iako su na ranču bili samo jedan mužjak i tri ženke, broj jedinki je u međuvremenu dostigao između 130 i 160, a one su postale prava pretnja za živi svet reke Magdalene, kao i lokalno stanovništvo, piše CNN. S godinama su pravili sve veće probleme, a tamošnji mediji prozvali su ih "kokainskim nilskim konjima".

AP Photo/Fernando Vergara

 

Studija koja je objavljena u naučnom časopisu "Nature" pokazala je da bi njihov broj za samo dve decenije mogao da dostigne čak 1.500. Takođe, istraživanja pokazuju da fekalije ovih životinja mogu da utiču na nivo kiseonika u vodi u kojoj borave, što utiče na vodeni svet, ali i ljude. 

Dokazano je da u vodi u kojoj ima nilskih konja ima i cijanobakterija, koje posredno mogu da izazovu masovni pomor ribe. 

Ove životinje žive u krdima i vrlo su agresivne i teritorijalne, iako se uglavnom hrane biljnom hranom. Mada Kolumbija nije njihovo prirodno stanište, lokalni teren im je očigledno odgovarao, jer im je bila dostupna plitka voda i hrana.

Sada će šezdeset jedinki biti premešteno u Indiju, deset u Meksiko, a dve u Ekvador jer prema rečima guvernera Antiokije u Kolumbiji Anibala Gavirije, njihov povratak u Afriku "nije dozvoljen".

AP Photo/Fernando Vergara

 

Naime, njihov povratak među druge pripadnike njihove vrste u Africi doneo bi više štete nego koristi, jer bi sa sobom doneli i svoje bakterije i viruse koji bi po ostale životinje mogli da budu kobni.

Preostali nilski konji ostaće u Kolumbiji, a lokalne vlasti se nadaju da će naučiti kako da ih drže pod kontrolom, budući da važe za potencijalnu turističku atrakciju.

Plan je usaglašavan oko godinu dana, a proces preseljenja će nadgledati ekološka inspekcija, koja garantuje da ima dovoljno iskustva s preseljenjem divljih životinja, uključujući i nilske konje. Životinje će, kako kažu, prvo hranom biti namamljene u ogromne gvozdene kontejnere, prevezene na aerodrom u Rionegru, a odatle avionima za Indiju, Meksiko i Ekvador.

Komentari (0)

Magazin