Život

Kineska porcelanska činija iz 18. veka prodata na aukciji za 25 miliona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

16/04/2023

-

12:43

Kineska porcelanska činija iz 18. veka prodata na aukciji za 25 miliona dolara
Kineska porcelanska činija iz 18. veka prodata na aukciji za 25 miliona dolara - Copyright Sotheby's

veličina teksta

Aa Aa

Porcelanska činija prečnika oko 12 centimetra iz 18. veka, prodata je na aukciji kineske umetnosti u Hongkongu za više od 25 miliona dolara, preneo je CNN.

Aukcijska kuća Sotbi opisivala je činiju kao ''izuzetno važnu'', pošto potiče iz carske keramičke radionice, a navodi se da je izrađena u 18. veku.

Činija je izrađena za vreme vladavine cara Jongženga, od 1722. do 1735, iako je emajl verovatno nanesen na činiju nakon careve smrti.

Američka mudijska kuća navodi da je činija deo tradicije poznate kao "falangcai" ili "strane boje", što je naziv za porcelan koji potiče iz carskih peći u Đingdeženu, ali je emajliran od strane zanatlija u Zabranjenom gradu u Pekingu.

Ilustracije na činije prikazuju dve laste u letu, procvetalo kajsijino drvo i vrbu, kao i odlomak pesme za koju se veruje da ju je naručio prethodni car iz dinastije Ming, car Vanli.

Stručnjak za keramiku Regina Kral je navela da su motivi ptica bili veoma popularni za vreme cara Jongženga i opisala činiju kao jedan od predmeta koji predstavljaju ''vrhunac slikanja na porcelanu, umetnostni koja nikada nije prevaziđena''.

Nekada deo kompleta od dve činije, ova činija se prvi put pominje u kolekciji koju je krajem 19. veka sastavio trgovac iz Šangaja, kapetan Čarls Osvald Lidel.

Dve činije su razdvojene 1929. godine, kada je svaka prodata za po 150 funti, što je nešto više od 7.600 funti, ili 9.400 dolara, u današnjem novcu, a ''blizanac'' one koja je prodata u Hongkongu nalazi se u londonskom Britanskom muzeju.

Komentari (0)

Magazin