Život

Ko je Ričard Brenson, čovek koji je ušao u istoriju letom u svemir – direktor škole mu je rekao: "Ili ćeš u zatvor, ili ćeš biti milijarder"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/07/2021

-

06:55

Ko je Ričard Brenson, čovek koji je ušao u istoriju letom u svemir – direktor škole mu je rekao: "Ili ćeš u zatvor, ili ćeš biti milijarder"
Ričard Brenson - Copyright AP/Susan Montoya Bryan

veličina teksta

Aa Aa

"Dobrošli u novu svemirsku eru", rekao je Ričard Brenson okupljenim novinarima nakon uspešno obavljenog test leta u svemir. Ovaj let je istorijski iz prostog razloga - on je postao prvi milijarder koji je otišao u svemir, i to u raketi koju je većim delom sam finansirao. Za ovaj podvig, Brensonu je trebalo 17 godina, a njegov celokupni životni put dostojan je holivudskog filma.

Rođen je u Londonu, 1950. godine, a zbog toga što boluje od disleksije imao je veoma malo uspeha u školovanju. U intervjuu za sajt "Pobedite disleksiju", izjavio je da mu je, poslednjeg dana škole, direktor prorekao kako će "ili završiti u zatvoru, ili postati milioner".

S obzirom na to da nije mogao da dobije dobre ocene, Brenson je rano uvideo da neće imati blistavu akademsku karijeru. Zbog toga je već sa 15 godina pokrenuo svoj prvi biznis - u pitanju je bio časopis po imenu "Učenik". 

Iako časopis nije imao tako dobru prodaju kao što se u početku očekivalo, ovaj poslovni poduhvat svejedno je bio odskočna daska za mladog preduzetnika. Intervjuisao je nekoliko velikih muzičkih zvezda tog doba, pretvorio običan časopis u poručivanje muzičkih ploča poštom, da bi naposletku otvorio i sopstvenu prodavnicu ploča.

Već 1972, kada je imao samo 22 godine, Brenson, zajedno sa Nikom Pauelom, osniva "Virdžin grupu".

Njihova primarna delatnost bila je muzičko izdavaštvo, pod imenom "Virdžin rekords". Upravo je ova izdavačka kuća, registovana godinu dana kasnije, pokazala kakav "njuh" za biznis Brenson ima. 

Potpisali su već u prvih nekoliko godina ugovore sa muzičarima koji će kasnije postati zvezde, a jedna od glavnih odlika bila im je da angažuju izvođače koje niko drugi nije želeo, uglavnom jer su previše kontroverni - poput benda "Seks pistols".

U godinama koje slede, "Virdžin rekords" će potpisati ugovore sa mnogim drugim svetskim zvezdama. Među najistaknutijima su "Roling Stouns", Pola Abdul, Dženet Džekson i "Spajs Grls". 

Postali su jedna od najvećih nezavisnih izdavačkih kuća na svetu, a Brenson je prodao "Virdžin rekords" 1992. godine za milijardu dolara.

Propušten let - otvorena vrata za veliki biznis

Izdavačka kuća samo je jedan od brojnih poslovnih poduhvata Brensona, a aviokompanija "Virdžin atlantik" je samo još jedan od primera njegovog preduzetničkog duha.

On je u svojoj autobiografiji opisao kako je uplovio u svet vazduhoplovstva.

Početkom 1980-ih, trebalo je da putuje sa porodicom u Portoriko, ali je taj let bio otkazan. Brenson je, zajedno sa još stotinak drugih putnika, ostavljen da čeka na aerodromu na zamenski let, kojijoš nije ni bio na pomolu.

Pošto nije imao vremena, odlučio je da iznajmi čarter let, podeli broj sedišta sa brojem putnika, i naplati svima koji su želeli da lete tog dana svotu novca kako bi se prevezli avionom na željenu lokaciju.

AP/Ted S. Warren

 

Nekoliko meseci kasnije, poznanik mu je, upravo zbog ove situacije, predložio da osnuju aviokompaniju. Brenson je to prihvatio oberučke, a "Virdžin erlajns" je od tad kupovao i prodavao mnoge manje aviokompanije širom sveta, uključujući Belgiju, Nigeriju, SAD i Australiju.

Pored avioprevoza, Brenson je vremenom izgradio "Virdžin grupu" kao biznis imperiju koja pod svojim krovom obuhvata mnoštvo različitih usluga, uključujući ponudu turističkih aranžmana, štampano izdavaštvo, bankarstvo, telekomunikacione usluge, i mnoge druge.

Svetski rekorder

Ričard Brenson je nekoliko puta pokušao da postavi nove svetske rekorde u različitim disciplinama.

U brodu "Virdžin atlantik čelendžer", 1985. godine želeo je da postavi novi rekord za najbrži prelazak Atlantskog okeana. Ova vratolomija bila je medijski široko propraćena, a završila se neslavno, jer je brod doživeo katastrofu i Brensona su morale spasilačke službe helikopterom da spasavaju.

Samo godinu dana kasnije, Brenson je uspeo u svom naumu. "Virdžin Atlantik Čelendžer 2" oborio je rekord, uz pomoć stručnjaka za jedrenje Danijela Mekartija.

Ovo nije jedini rekord koji je Brenson oborio. U martu 2004. godine je postao čovek koji je najbrže prešao kanal La Manš u prevoznom sredstvu koje može ići i na kopnu, i pod vodom.

Poslednji rekord koji je postavio, naravno, jeste onaj jučerašnji - postao je prvi milijarder koji je odleteo u svemir, a zatim uspešno sleteo.

Let u svemir

Kompaniju "Virdžin galaktik", koja i stoji iza letelice kojom je Brenson odleteo u svemir, osnovao je 2004. godine, sa ciljem da napravi rakete koje bi bile prilagođene komercijalnim, turističkim letovima u svemir.

Tokom ovih 17 godina, "Virdžin galaktik" je imao mnogo uspona i padova. 

Najmračniji trenuci bili su pogibija tri zaposlena 2007. godine, prilikom jednog testiranja raketnog motora, kao i pogibija kopilota u letelici "VSS Entrerprajz", koja je 2014. godina eksplodirala usred leta.

Nakon skoro dve decenije od kako je "Virdžin galaktik" osnovan", Brenson se 11. jula upisao u istoriju. 

On je, zajedno sa još pet osoba, stigao do ivice svemira i tako postao prvi milijarder koji je ostvario putovanje u svemir u letelici koju je napravila njegova kompanija.

"Sanjao sam o ovome od kada sam bio dete, ali ništa vas ne može pripremiti na pogled na Zemlju iz svemira. Sve je bilo magično", rekao je Brenson nakon leta.

"Virdžin galaktik" već ima oko 600 rezervacija za komercijalne letove u svemir.

Nakon uspešnog probnog leta, očekuje se da će se ovaj broj dodatno uvećati, a ni cena karte od 250.000 dolara ne odbija buduće svemirske turiste.

Komentari (0)

Magazin