Život

Brod sa ostacima podmornice Titan stigao u Kanadu: Predstoji detljna analiza uzroka tragedije

Komentari

Autor: Globalnews.ca

28/06/2023

-

17:57

Brod sa ostacima podmornice Titan stigao u Kanadu: Predstoji detljna analiza uzroka tragedije
Tanjug AP/Paul Daly/The Canadian Press via AP - Copyright Tanjug AP/Paul Daly/The Canadian Press via AP

veličina teksta

Aa Aa

Brod pod kanadskom zastavom koji je doneo ostatke implodirane podmornice Titan pristao je u Kanadu u sredu dok se istraga o kobnoj katastrofi nastavlja. Brod Horizon Arctic se vratio u luku u Sent Džonsu u Njufaundlendu i Labradoru noseći ostatke podmornice Titan kompanije OceanGate Exedition.

Tokom ekspedicije obilaska olupina Titanika u severnom Atlanriku, podmornica je nestala 18. juna. Nestanak podmornice pokrenuo je međunarodnu spasilačku misiju koja je privukla pažnju sveta s obzirom na povezanost sa potonulim Titanikom. Takođe, prijavljeno je da pet putnika ima  vazduha za disanje za samo 96 sati, što je bio dodatni element koji je doveo do besomučne potrage.

Iako je postojala nada da će posada biti pronađena živa, američka obalska straža potvrdila je prošlog četvrtka da su tragači pronašli delove Titana u blizini Titanika i da je pretrpeo „katastrofalnu imploziju“, prenosi globalnews.

Tanjug AP/Paul Daly/The Canadian Press via AP

 

Pelagic Research Services, kompanija za okeanske usluge čije je vozilo na daljinsko upravljanje (ROV) korišćeno u potrazi i izvlačenju Titana, izdala je u sredu saopštenje da je uspešno završila operacije na moru, i da  njen tim još uvek nije demobilisan posle velikog zadatka.

„Oni rade danonoćno već deset dana, i prolaze teške fizičke i mentalne izazove ove operacije, i nestrpljivi su da završe misiju i vrate se svojim najmilijima. Njihov ROV, Odisej 6K, vozilo koje je prošle nedelje lociralo polje ostataka Titana, napravio je nekoliko ronjenja do podmornice, a u operaciji su iskorišćene mogućnosti ROV-a za podizanje teških tereta.

Faza traganja na dnu severnog Atlantika bila je „izuzetno teška i rizična operacija“. Titanik se nalazio četiri kilometra ispod nivoa površine, a olupina Titana pronađena je čak 500 metara od istorijskog okeanskog broda. Dokazi se prikupljaju u luci Sent Džons u koordinaciji sa kanadskim vlastima. S obzirom na njegov globalni uticaj, nekoliko međunarodnih agencija pokrenulo je istragu o imploziji Titana. 

Zašto se toliko čekalo posle gubitka kontakta sa podmornicom?

Američka obalska straža takođe istražuje šta je dovelo do tragedije, kao i daje preporuke nadležnim organima za pokretanje građanskih ili krivičnih optužbi. Pomorske istražne vlasti u Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu takođe istražuju tragediju. OceanGate Exeditions, kompanija koja je posedovala i upravljala Titanom, nalazi se u SAD, ali je podmornica registrovana na Bahamima.

Tanjug AP/Paul Daly/The Canadian Press via AP

 

Poginuli članovi elspedicije bili su iz Engleske, Pakistana, Francuske i SAD.

Ključni deo istrage će verovatno biti sam Titan. Plovilo nije registrovano ni u SAD ni u međunarodnim agencijama koje regulišu bezbednost, a nije ga klasifikovala grupa pomorske industrije koja postavlja standarde o pitanjima poput konstrukcije trupa.

Istragu komplikuje i činjenica da proces istraživanja dubokog mora nije dobro regulisan.

Izvršni direktor OceanGate-a Stokton Raš, koji je pilotirao Titanom kada je eksplodirao, požalio se da propisi mogu ugušiti napredak.  Američki pomorski zvaničnici rekli su da će izdati izveštaj koji ima za cilj poboljšanje bezbednosti podmornica širom sveta.

Tanjug AP/Paul Daly/The Canadian Press via AP

 

 

Glavni istražitelj američke obalske straže, kapetan Džejson Nojbauer, nije dao vremenski okvir za istragu, ali je rekao da će konačni izveštaj biti dostavljen Međunarodnoj pomorskoj organizaciji. 

Pitanja o bezbednosti podmornice postavili su i bivši zaposleni u kompaniji i bivši putnici. Drugi su pitali zašto je Polarni princ čekao nekoliko sati nakon što je brod izgubio komunikaciju da kontaktira spasilačke službe.

 Titan je lansiran 18. juna u 8 sati ujutro i prijavljeno je da se tog popodneva nalazio oko 700 kilometara južno od Sent Džonsa. Iznenada je izgubio kontakt sa Polarnim princom otprilike sat i 45 minuta nakon što se potopio da bi se spustio da bi imao pogled na Titanik.

Da se stigne do olupine bilo je potrebno više od dva sata. U eksploziji su poginuli Stokton Raš, dva člana ugledne pakistanske porodice, Šahzada Davud i njegov sin Suleman Davud, britanski avanturista Hamiš Harding i stručnjak za Titanik Pol-Anri Nargeolet.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin