Fokus

Ispovest žene koja je izgubila supruga i sina u podmornici Titan: Nisam shvatila ozbiljnost, a onda je krenulo nizbrdo

Komentari

Autor: BBC

26/06/2023

-

21:48

Ispovest žene koja je izgubila supruga i sina u podmornici Titan: Nisam shvatila ozbiljnost, a onda je krenulo nizbrdo
Ispovest žene koja je izgubila supruga i sina u podmornici Titan: Nisam shvatila ozbiljnost, a onda je krenulo nizbrdo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tinejdžer Sulejman Davud, koji je nastradao u podmornici Titan, poneo je sa sobom Rubikovu kocku u nadi da će oboriti svetski rekord, rekla je njegova majka za BBC.

Devetnaestogodišnjak se prijavio Ginisovoj knjizi rekorda, a njegov otac Šahzada, koji je takođe nastradao, poneo je kameru kako bi zabeležio taj trenutak.

Kristin Davud i njena ćerka bile su na "Polarnom princu", brodu za podršku podmornici, kada je stigla vest da je komunikacija sa Titanom izgubljena.

"Nisam shvatila ozbiljnost situacije u tom trenutku, a onda je sve krenulo nizbrdo", ispričala je Davud.

U prvom intervjuu nakon nesreće, Davud kaže da je ranije planirala da ide sa suprugom da vidi olupinu Titanika, ali da je put otkazan zbog pandemije kovida19.

"Potom sam svoje mesto ustupila Sulejmanu, jer je on jako želeo da ide", dodala je ona. 

profimedia

Sulejman i Šahzada Davud

Pored tinejdžera i njegovog oca Šahzada Davuda, u podmornici Titan nastradalo je još troje ljudi - Stokton Raš, 61-godišnji izvršni direktor Oušngejta u čijem vlasništvu je bila podmornica, britanski biznismen Hamiš Harding i Pol-Anri Nargole, 77-godišnji ronilac i poznati istraživač.

Govoreći o sinu, Kristin Davud kaže da je Sulejman voleo Rubikovu kocku i da je nosio svuda sa sobom, rešavajući zadatke za 12 sekundi.

"Rekao bi, 'Rešiću Rubikovu kocku na dubini od 3.700 metara, pored Titanika", ispričala je Davud. 

Sulejman je bio student na univerzitetu u Glazgovu. Njegov otac, biznismen Šahzada Davud, koji je bio Britanac, poreklom je iz jedne od najbogatijih pakistanskih porodica.

Svi iz porodice Davud, kao i 17- godišnja ćerka Alina, ukrcali su se na brod "Polarni princ" na Dan očeva, 18. juna.

Davud kaže da su se grlili i šalili pre nego što su se njen suprug i sin ukrcali u podmornicu Titan.

"Bila sam zaista srećna zbog njih, dugo su to želeli da urade", dodaje.

Kristin Davud je svog muža opisala je kao "zarazno radoznalog" koji bi čitavu porodicu nakon večere terao da gledaju dokumentarce i dodaje da bi tada bio "uzbuđen poput deteta".

"Nadu sam izgubila kada je prošlo 96 sati"

Davud je sa ćerkom ostala na brodu "Polarni princ" dok je trajala spasilačka potraga.

"Nadu sam izgubila kada je prošlo 96 sati. Poslala sam poruku ostatku porodice da se pripremam na najgore. I tada sam izgubila nadu", dodaje.

Njena ćerka Alina je malo duže gajila nadu da su njen otac i brat još živi. 

"Nadala se sve dok nas nije nazvala Obalska straža, odnosno kada su nas obavestili da su pronašli ostatke podmornice", dodaje Davud. 

Porodica se vratila u Sent Džons u subotu, a u nedelju je održana molitva za Šahzada i Sulejmana.

Davud i njena ćerka će pokušati da dovrše slaganje Rubikove kocke u Sulejmanovu čast, kao i da nastave posao kojim se bavio njen suprug.

"Radio je mnoge stvari, pomagao je mnogim ljudima i zaista želim da očuvamo njegovo nasleđe, to je jako važno za moju ćerku", kaže Davud. 

Davud nije želela da razgovara o istrazi o tragediji, a na pitanje kako će ćerka i ona preboleti gubitak i nastaviti dalje, odgovorila je: "Da li postoji tako nešto? Ne znam".

"Nedostaju mi. Stvarno, stvarno mi nedostaju ", rekla je Davud. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet