Fokus

Direktor kompanije OceanGate bio upozoren na bezbednosne rizike koje je nosila podmornica "Titan"

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2023

-

23:07

Direktor kompanije OceanGate bio upozoren na bezbednosne rizike koje je nosila podmornica "Titan"
Direktor kompanije OceanGate bio upozoren na bezbednosne rizike koje je nosila podmornica "Titan" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specijalista za istraživanja dubina Rob Mekalum, upozorio je preminulog direktora kompanije OceanGate, Stoktona Raša, da nije bezbedno istraživati more plovilom ''Titan'', na šta se ovaj oglušio, prenosi BBC.

U porukama u koje je britanski javni servis imao uvid, Mekalum je rekao izvršnom direktoru Rašu da potencijalno dovodi svoje klijente u opasnost i pozvao ga da prestane da koristi podmornicu dok je ne proveri nezavisno telo.

Raš, koji je potom poginuo u imploziji podmornice, odgovorio je da je "umoran od igrača u industriji koji pokušavaju da iskoriste argument bezbednosti kako bi zaustavili inovacije".

Mekalum je za BBC rekao da je više puta pozivao kompaniju OceanGate da traži sertifikaciju za Titan pre nego što počne da ga koristi za komercijalne ture, pošto to plovilo nikada nije sertifikovano ili klasifikovano.

Plovilo Titan nestalo je u nedelju dok se spuštao do olupine Titanika, okeanskog broda koji je potonuo u severnom Atlantiku 1912. godine na dubini od 3,8 kilometara, a danas je potvrđeno da je petoro putnika koji su bili u njemu poginuli, nakon što je plovilo, prema navodima stručnjaka, implodiralo.

Na brodu u vlasništvu američke kompanije OceanGate Expeditions, bili su njen osnivač Stokton Raš, francuski dubokomorski veteran Pol-Anri Nargol, britanski milijarder i svemirski turista Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Suleman.

Kompanija OceanGate organizovala je sedmodnevne ronilačke ekskurzije na Titanik sa početnom cenom od 250.000 dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet