Fokus

"Tada sam izgubila nadu": Majka mladića stradalog u "Titanu" otkrila da je u podmornicu krenuo sa Rubikovom kockom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

26/06/2023

-

09:21

"Tada sam izgubila nadu": Majka mladića stradalog u "Titanu" otkrila da je u podmornicu krenuo sa Rubikovom kockom
"Tada sam izgubila nadu": Majka mladića stradalog u "Titanu" otkrila da je u podmornicu krenuo sa Rubikovom kockom - Copyright AP Photo/Jens Meyer

veličina teksta

Aa Aa

Mladić Sulejman Davud (19), koji je poginuo u podmornici "Titan", poneo je Rubikovu kocku sa sobom jer je želeo da obori svetski rekord, rekla je njegova majka za BBC.

Mladić se prijavio za Ginisovu knjigu rekorda, a njegov otac Šahzada, koji je takođe poginuo, nosio je kameru kako bi zabeležio taj trenutak. 

Majka tinejdžera i supruga Šahzade, Kristin Davud, kao i ćerka bile su na brodu "Polarni princ", pomoćnom brodu podmornice, kada se saznalo da je komunikacija sa Titanom izgubljena.

"Stvarno sam bila srećna zbog njih, jer su obojica želeli da to učine jako dugo. U tom trenutku nisam shvatala šta sve to znači, a onda je krenulo nizbrdo", rekla je Kristin. Govoreći o svom sinu, ispričala je da je "Sulejman toliko voleo Rubikovu kocku da ju je nosio svuda sa sobom", kao i da je rekao kako će je složiti na dubini od 3.700 metara.

"Mislim da sam izgubila nadu kada je pređena ta granica od 96 sati (za koliko je bilo kiseonika)", rekla je Davud, dodajući da je tada poslala poruku svojoj porodici.

"Rekla sam im da se spremam za najgore, tada sam izgubila nadu. Ćerka se nadala sve do razgovora sa obalskom stražom, odnosno dok nas nisu obavestili da su pronašli delove podmornice", navela je ona.

Dodala je će ona i njena ćerka pokušati da nauče kako da slože Rubikovu kocku, u čast sina, kao i da namerava da nastavi poslove svog muža.

"Bio je uključen u toliko stvari, pružio je pomoć za toliko ljudi i zaista želim da nastavim to nasleđe. To je veoma važno i za moju ćerku", navela je Kristin Davud.

Nije htela da govori o trenutnom toku istrage, ali odgovarajući na pitanje kako će ona i njena ćerka pomiriti sa onim što se dogodilo, rekla je: "Da li je to moguće? Ne znam". 

"Nedostaju mi. Stvarno, stvarno mi nedostaju", navela je Davud.

Obalska straža SAD pokrenula istragu

Petoro putnika poginulo je u imploziji podmornice tokom putovanja do olupine potonulog broda "Titanik".

Stadali su milijarder Hamiš Harding, pakistanski biznismen Davud i njegov sin Suleman, francuski okeanograf i stručnjak za Titanik Pol-Anri Naržole i osnivač kompanije koja je organizovala ekspediciju, Stokton Raš.

Obalska straža SAD istražuje uzrok implozije podmornice, saopštili su danas zvaničnici.

"Moj primarni cilj je da sprečim ovakve incidente dajući neophodne preporuke za poboljšanje bezbednosti u pomorskom saobraćaj širom sveta", rekao je glavni istražitelj obalske straže kapetan Džejson Nojbauer na konferenciji za novinare u Bostonu, preneo je Rojters. 

On je objasnio da je Obalska straža u petak ustanovila "pomorski odbor za istragu", koji sa Federalnim istražnim biroom (FBI) radi na prikupljanju dokaza.

"Dokazi će biti podeljeni sa Međunarodnom pomorskom organizacijom i drugim grupama kako bi pomogli u poboljšanju bezbednosnog okvira za podvodne operacije širom sveta“, rekao je Nojbauer.

Detektovan zvuk malo nakon prijave nestanka

Nojbauer je naveo da je obalska straža u kontaktu sa porodicama poginulih osoba, a da istražitelji preduzimaju sve mere predostrožnosti na licu mesta u slučaju da naiđu na bilo kakve ljudske ostatke.

Prethodno je kanadski Odbor za bezbednost transporta saopštio da sprovodi sopstvenu istragu o imploziji "Titana", koja je pokrenula pitanja o nedostatku regulative za takve ekspedicije. 

Ova ekspedicija, u organizaciji kompanije "OceanGate", trebalo je da stigne do olupina Titanika koja se nalazi na nekih 3.800 metara dubine. Prema rečima zvaničnika iz obalske straže, podmornica nije izdržala pritisak, i rezultat je bila katastrofalna implozija.

Već u ponedeljak, malo nakon što je prijavljen nestanak podmornice, američka mornarica detektovala je zvuk koji bi mogao da odgovara imploziji, što je u četvrtak i potvrđeno kada su pronađeni fragmenti podmornice, rekao je jedan vojni zvaničnik za AP.

Podvodna implozija se odnosi na iznenadnu katastrofu, koja bi se nabolje mogla opisati kao "eksplozija, ali ka unutra". Dešava se pod ogromnim pritiskom, a sve zbog velikih dubina ka kojima je "Titan" plovio.

Komentari (0)

Svet