Život

Posle 84 godine rešena misterija devojčica koje su pobegle od Holokausta

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2023

-

14:21

Posle 84 godine rešena misterija devojčica koje su pobegle od Holokausta
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Fotografija tri nepoznate jevrejske devojčice koje beže iz nacističke Nemačke tokom Drugog svetskog rata postala je jedan od simbola Holokausta i stradanja Jevreja. Poznato je da je ova istorijska fotografija snimljena 1939. godine na londonskoj stanici Liverpul strit, ali duže od osamdeset godina od njenog nastanka nije bilo poznato ko su devojčice koje se na njoj nalaze. 

Tek nedavno se ispostavilo da su na fotografiji petogodišnja Inge Adamec, njena 10-godišnja sestra Rut i 10-godišnja Hana Kon koja u rukama drži lutku. Sestre Adamec su pobegle iz svog doma u Breslavu u Nemačkoj, sada Vroclavu u Poljskoj, a njihova majka i mlađa sestra su ostale u Aušvicu gde su i nastradale.

Tek kada je postala penzionerka, Inge je shvatila da su ona i Rut, koja je umrla 2015. godine, zauvek ovekovečene kao ikone Holokausta i masovne evakuacije jevrejske dece iz nacističke Nemačke sprovedene 1939. godine, takozvani "Kindertransport". 

Sasvim slučajno je sliku videla u knjizi "Nikad više" istoričara Martina Gilberta, kom se potom javila.

"On je napisao 'Tri devojčice' ispod slike, pa sam mu ja pisala i rekla da smo mi prilično žive", rekla je Inge za BBC.

Kao i Indge, ni Hana se nije sećala fotografije koja je snimljena, iako se sećala putovanja i lutke koju je držala u svojim rukama.

Pre smrti 2018. godine, ona je javno govorila o svojim sećanjima i iskustvima na Univerzitetu u Londonu.

"Sećam se da sam prolazila kroz Holandiju i da su nam ljubazne dame davale slatka peciva i limunadu", rekla je tada Hana Kon.

Kada je reč o autoru fotografije, u arhivi "Getti" potpisan je samo kao Stefenson, a zna se i da je radio za agenciju Topical Press. Slika je objavljena u novinama "The News Chronicle" 

Komentari (0)

Magazin