Život

Isplivali incidenti iz Bele kuće: Bajdenov pas ujeo najmanje deset pripadnika Tajne službe

Komentari

Autor: CNN

25/07/2023

-

18:59

Isplivali incidenti iz Bele kuće: Bajdenov pas ujeo najmanje deset pripadnika Tajne službe
Džo Bajden - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Mlađi pas predsednika SAD Džoa Bajdena, nemački ovčar Komander, već je poznat po čestim incidentima koje izaziva zbog čega izaziva strah osoblja koje se nalazi u blizini predsednika Bajdena. On je napao ili ugrizao desetak pripadnika Tajne službe u Beloj kući i Delaveru, proizilazi iz elektronske prepiske američke Tajne službe, prenosi CNN.

Komandir, star 22 meseca, stigao je u Belu kuću 2021. Bela kuća tvrdi da su Bajdenovi, nakon incidenata radili na obučavanju porodičnog ljubimca..

Tanjug/AP/Carolyn Kaster

 

I ranije je Bajdenovo okruženje imalo slične probleme. Prethodni pas predsednika, nemački ovčar Major, ujeo je nekoliko osoba u Beloj kući, što ga je kasnije koštalo iseljenja iz rezidencije američkog predsednika.

Mejlovi, koje je na osnovu Zakona o slobodi informacija dobila konzervativna grupa Judicial Watch, pokazuju da je Komandir bio umešan u 10 incidenata, uključujući onaj posle kojeg je jedan policajac završio u bolnici.

"Umesto da zaštiti svoje agente, Tajna služba je pokušala da nezakonito sakrije dokumente o zlostavljanju njihovih zaposlenih od strane porodice Bajden'', izjavio je predstavnik Džudikal voča Tom Fiton.

Pažnju medija privuklo je to što je Bela kuća prijavila samo dva takva ''manja'' incidenta, dok ih je, sudeći po objavljenoj prepisci, bilo mnogo više. 

U jednom od incidenata opisanih u prepisci Tajne službe, oficir je upućen u lokalnu bolnicu u novembru 2022. nakon što ga je pas ugrizao za ruku i butinu. Drugi incidenti su se desili kada je Komandir slobodno šetao dvorištem Bele kuće.

Prema navodima iz prepiske, do incidenta je došlo i u oktobru kada prva dama Džil Bajden u jednom trenutku „nije mogla da kontroliše psa“ i tada ju je jedan od pripadnika Tajne službe upozorio na njegovo ponašanje.

„Verujem da je samo pitanje vremena kada će agent ili službenik biti napadnut ili ugrizen“, objavljeno je na mejlu tog člana osoblja.

„Kompleks Bele kuće je jedinstveno i često stresno okruženje za porodične kućne ljubimce, a predsednik i prva dama  rade na tome da se situacija za sve poboljša", rekla je portparolka Džil Bajden, Elizabet Aleksander.

„U proteklih nekoliko predsedničkih administracija, tajne službe su se snalazile kako da se najbolje odnose prema porodičnim ljubimacima i ovi incidenti nisu izuzetak. Bezbednost i dobrobit naših zaposlenih shvatamo izuzetno ozbiljno“, rekao naveo je u saopštenju Entoni Guljelmi, šef komunikacija Tajne službe SAD.

On je dodao da se zaposleni podstiču da prijave sve povrede na poslu. 

"Mi se sećamo prošlih incidenata koji su izazivali kućni ljubimci prve porodice i ovi slučajevi su tretirani slično kao i povrede na radnom mestu, uključujući relevantna obaveštenja i procedure za prijavljivanje“, rekao je on. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin