Život

Naučnici: Nestanak sistema Golfske struje moguć već 2025, posledice bi mogle biti katastrofalne

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2023

-

21:29

Naučnici: Nestanak sistema Golfske struje moguć već 2025, posledice bi mogle biti katastrofalne
Naučnici: Nestanak sistema Golfske struje moguć već 2025, posledice bi mogle biti katastrofalne - Copyright AP/Felipe Dana

veličina teksta

Aa Aa

Globalni sistem Golfske struje mogao bi da nestane već 2025. godine, sugerišu otkrića nove studije Univerziteta Kopenhagen objavljene u naučnom časopisu Nejčr komjunikejšn.

U studiji se ukazuje da bi nestanak Golfske struje, vitalnog sistema okeanskih struja koje naučnici nazivaju Atlantska meridionalna preokretna cirkulacija (Amoc), imalo katastrofalan uticaj na klimu, prenosi londonski Gardijan.

U studiji se procenjuje da je vremenski okvir za kolaps Golfske struje između 2025. i 2095. godine, ukoliko se globalne emisije ugljenika ne smanje.

Naučnici su upozorili da su najave kolapsa Amoca izuzetno zabrinjavajuće i da bi trebalo da podstaknu brzu reakciju i smanjenje emisije ugljenika.

Ranije istraživanje objavljeno 2022. godine pokazalo je da se pet kritičnih, prelomnih tačaka možda već dogodilo imajući u vidu dosadašnje globalno zagrevanje od 1,1 stepeni Celzijusa.

U kritične prelomne tačke spadaju kolaps Golfske struje, urušavanje ledenog pokrivača Grenlanda i naglo topljenje permafrosta bogatog ugljenikom.

Golfska struja je već nestajala u ciklusima ledenih doba, prvi put pre oko 115.000 godina, a drugi put pre oko 12.000 godina.

Ova pojava danas najviše zabrinjava naučnike u kontekstu globalnog porasta temperature, a dokazi o nekadašnjim nestancima Golfske struje ukazuju na varijacije temperature i do 10 stepeni Celzijusa u samo nekoliko decenija
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin