Život

Šta je "ženska matematika", novi finansijski trend, koji "ublažava bol" prilikom kupovine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/08/2023

-

20:32

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na TikToku je poslednjih nedelja izuzetno popularna tema "ženske matematike" ili #girlmaths, koja daje potpuno novu perspektivu potrošnji i kupovini. Ovaj viralni finansijski trend podrazumeva sasvim nova pravila matematike, u kojoj dva i dva, često mogu dati i manje od jedan.

Primera radi, prema #girlmath računici, kupovine ispod pet dolara se ne računaju, a isto tako, podrazumeva se da se svaka kupovina razloži na što je moguće manje jedinice, kako bi bila opravdana. Jedan od načina za to je da se cena nekog artikla analizira prema troškovima po nošenju. Dakle, ako neko kupi skup nakit, koji će nositi godinama, njegova cena može da iznosi samo jedan dolar dnevno. 

Tiktokerke objavljuju svoja zapažanja o tome šta se sve može smatrati "ženskom matematikom". Na primer, ukoliko neki predmet kupite novcem koji ste slučajno pronašli u džepu, neznajući da ga uopšte imate, može da se smatra besplatnim.

@_arianarosado it was actually only $6 but whatever #girlmath ♬ original sound - ariana

Takođe, kupovina na sniženju, umesto kao ušteda, tretira kao "pronađen novac", pa tako razlika između pune cene nekog komada garderobe i snižene cene, može da se iskoristi za kupovinu još nečega. 

Mnogi odlaze i korak dalje, tvrdeći da se svaka kupovina u kešu ne treba posmatrati kao trošenje novca, jer ne ostavlja pisani trag, kao što je to slučaj sa plaćanjem karticama.

Trend je pokrenut na podkastu Fletch, koji su u šali savetovali slušateljki da na troškove kupovine haljine od 330 dolara, gleda kao da je izdvojila samo 110, jer je planirala da je obuče najmanje tri puta.

"Uz dovoljno komplimenata, odeća se sama po sebi isplati", glasi njihova teza.

Unsplash

 

Stručnjaci iz oblasti ekonomije primetili su ovaj trend, a neki od njih smatraju da je reč samo o opravdavanju nepotrebnog trošenja.

Kako je to za CNBC ocenio finansijski stručnjak i psiholog Bred Klonc, "ženska matematika je samo nova verzija naših pokušaja da racionalizujemo finansijsko ponašanje za koje znamo da ne treba da radimo".

On je podsetio i na nedavno istraživanje sprovedeno na Stenford univerzitetu koje je pokazalo da kupci češće plaćaju kešom, kada pokušavaju da zaborave neku kupovinu, a da kupovina kreditnom karticom podstiče sećanja na kupovinu. Osim toga, plaćanje gotovinom omogućava da se neke nepromišljene kupovine sakriju od partnera. 

"Ženska matematika" može da bude "savršena"

"Ženska matematika" ide ruku podruku sa nedavnim trendom kulture "samočašćavanja" koji promoviše trošenje novca na različite oblike ugađanja sebi, kao privremeni podsticaj u ekonomski stresna vremena. 

Unsplash

 

U tom smislu, Klonc kaže da je "matematika za žene je savršena matematika", jer smiruje emocionalni, deo mozga i pomaže aktivaciji racionalnog dela mozga.

Međutim, ona će vas izneveriti, ukoliko se na osnovu nje odlučite da kupite neki novi komad garderobe, kom će vrednost opasti onog trenutka kada ga iznesete iz radnje. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin