Život

"Maskova opsesija": Znak X umesto prepoznatljive plave ptice - koliko će to da košta ekscentričnog milijardera?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/07/2023

-

22:09

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ilon Mask je, kako je i ranije najavljivao, promenio prepoznatljivi logo Tvitera, a plavu ptičicu zamenilo je slovo X. To je otvorilo pitanje kako će ova promena uticati na ovu društvenu mrežu.

Vlasnik Tvitera Ilon Mask juče je predstavio novi logo te društvene platforme, beli znak "X" na crnoj pozadini, koji treba da zameni poznati simbol plave ptice. Platformi se može pristupiti preko portala x.com, koji vodi direktno do Tvitera.

Uoči promene Mask je na ovoj društvenoj mreži objavio fotografiju na kojoj se vidi novi logo projektovan na zgradu kompanije Tviter u San Francisku.

Izvršna direktorka kompanije Tviter Linda Jakarino je poručila da je X stigao.

Pre svega toga uz brojne TV kamere na sedištu zgrade u San Francisku počelo je uklanjanje starog logoa na koji su kroisnici navikli već godinama.

Mask je ranije najavio da će logo Tvitera biti promenjen, a u aprilu je nakratko umesto plave ptičice, stajala ikonica psa koji označava Dodžkoin, inspirisana popularnim internet mimom koji je nastao kada je vlasnica psa sa logoa, objavila njenu fotografiju na društvenim mrežama, ni sanjajući da će postati planetarno popularna. 

Zašto baš znak X?

Čini se da je slovo X na neki način Maskova opsesija. Nalazi se u svemu čega se Mask dotakao prethodnih 20 godina. 

Kada je kupio Paypal originalni internet portal koji je vodio do Paypala bio je x.com. Nalazi se i u imenu njegove kompanije SpaceX, a i jedno od vozla njegove kompanije Tesla ima u nazivu slovo X. Neuobičajeno ime jednog njegovog deteta X Æ A-12 takođe sadrži slovo X.

Pojedini korisnici nisu bili oduševljeni novim logotipom poručujući da će društvenu mrežu i dalje zvati Tviter, na šta je Mask odgovorio da neće još dugo.

Na pitanje jednog od korisnika kako će se sada zvati objave na Tviteru poznate kao tvitovi, Mask je odgovorio: "Iksovi" ("x's").

"Uskoro ćemo se oprostiti od brenda Tviter i postepeno, od svih ptica", saopštio je Mask dan uoči promene logoa na toj društvenoj mreži.

On je tom prilikom rekao da želi da promeni logo Tvitera i pitao milione svojih pratilica da li bi im se svidela promena boje pozadine sajta iz plave u crnu.

Plava ptičica delo je dizajnerskog trojca koji je 2012. godine lansirao ovaj logotip. Jedan od tvoraca logoa po kojem je Tviter do sada bio prepoznatljiv Martin Graser juče se na Tviteru oprostio od svog dela. 

U seriji tvitova on je, između ostalog, napisao i "ova mala plava ptica uradila je toliko toga u poslednjih 11 godina"

"Rebrendiranje bi moglo da bude rizično"

Sa novim logom, počela je i nova era Tvitera, a kakva će budućnost mreže biti predstoji da se vidi. 

Stručnjaci upozoravaju da bi rebrendiranje za Maska moglo da bude rizično nakon što ova 15 godina stara aplikacija sada menja svoj dizajn i imidž, a konkurencija ubrzano razvija svoje nove proizvode. 

Neki kažu da je Mask ovom promenom svojeručno izbrisao 15 godina brenda koji je postao deo kulturnog leksikona. 

Stručnjaci kažu da je problem i u tome što je Mask svoju kompaniju i svoj brend pozicionira na 0, dok je konkurencija već korak ispred.

Komentari (0)

Magazin