Život

NASA: Cela planeta je u istom problemu - ove godine oboreni temperaturni rekordi, naredne će biti još i gore

Komentari

Autor: Euronews

15/08/2023

-

19:18

NASA: Cela planeta je u istom problemu - ove godine oboreni temperaturni rekordi, naredne će biti još i gore
Tanjug/AP/Manu Fernandez - Copyright Tanjug/AP/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa

Najveći uticaji El Ninja ljudi na zemlji osetiće između februara i aprila, upozorava NASA, a njeni stručnjaci predviđaju da su šanse da će 2023. biti najtoplija godina na Zemlji u istoriji 50 odsto. Sa sve većim fenomenom zagrevanja Pacifika, poznatom kao El Ninjo, sva je prilika da će naredna, 2024. godina biti još toplija.

Prošli mesec je bio najtopliji jul u istoriji, potvrdila je glavna naučnica Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA) Sara Kapnik tokom konferencije za novinare u ponedeljak.  Gasovi staklene bašte proizvedeni ljudskom aktivnošću navedeni su kao glavni uzročnik zagrevanja. 

Prema godišnjim prognozama stručnjaka „praktično je izvesno“ da će 2023. biti rangirana u prvih pet najtoplijih godina u istoriji. Do sada je već na trećem mestu, ali posle uticaja El Ninja, verovatno će sledeća godina biti još toplija.

Naučnici strahuju da bi ovo moglo dovesto do toga se čitava planeta zagreje za više od 1,5 stepeni Celzijusa što bi moglo do izazove ekstremne vremenske prilike poput suše, oluja i poplava.

Ranije ovog meseca, Kopernikus služba za klimatske promene (C3S) EU potvrdila je da je jul najtopliji mesec ikada zabeležen na Zemlji. 

NOAA je to potvrdila u ponedeljak, sa brojkama koje pokazuju da su temperature bile više od 0,2 stepena  od prethodnog rekorda postavljenog 2019. 

„Prošli mesec je bio mnogo, mnogo topliji od bilo kojeg koji smo ikada videli“, rekla je Kapnik, a preneo Euronews.

Delovi Severne i Južne Amerike, Severne Afrike i Antarktičkog poluostrva bili su posebno topli, sa porastom temperature za oko 4 C iznad proseka, kažu stručnjaci NASA. Temperature površine okeana su takođe dostigle rekordne vrednosti već četvrti mesec zaredom, što je doprinelo julskoj rekordnoj vrućini.

„Majka priroda nam šalje poruku“

Sa poslednjih devet najtoplijih godina, kako stoji u istraživanju NASA koje je počelo 1880. godine, administrator svemirske agencije Bill Nelson upozorava: „Majka priroda nam šalje poruku, a ta poruka je: "Bolje da reagujemo sada, pre nego što bude prekasno da spasimo našu planetu".

Podizanje temperature izazvalo je niz katastrofa - od topljenja morskog leda i porasta nivoa mora do šumskih požara, poplava i oluja poslednjih meseci. 

„Ono što se dešava u okeanima ne ostaje samo u okeanima, to utiče na celu planetu“, rekao je Karlos Del Kastiljo, šef laboratorije za ekologiju okeana u NASA.

Dok je El Ninjo pogoršao ekstremne vremenske prilike, američka svemirska agencija navodi da su emisije štetnih gasova koje proizvode ljudi glavni krivac, posebno u poslednje četiri decenije.

„Očekujemo da će mnogi od ovih uticaja eskalirati sa stalnim zagrevanjem“, rekla je Ketrin Kalvin, glavni naučnik i viši savetnik za klimu u NASA.

„Ne postoje političke ili geografske granice, svi zajedno smo u istom problemu“, dodao je Bil Nelson.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin