Život

Vrhovni sud u Nju Džersiju presudio: Seksualni odnos pre braka dovoljan uslov za otkaz učiteljici u katoličkoj školi

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2023

-

18:51

Vrhovni sud u Nju Džersiju presudio: Seksualni odnos pre braka dovoljan uslov za otkaz učiteljici u katoličkoj školi
Vrhovni sud u Nju Džersiju presudio: Seksualni odnos pre braka dovoljan uslov za otkaz učiteljici u katoličkoj školi - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud američke savezne države Nju Džersi presudio je u korist katoličke škole koja je otpustila učiteljicu nakon saznanja da je imala seksualni odnos pre stupanja u brak.

Viktorija Krisitelo je počela da radi kao negovateljica u školi Svete Tereze u Kenilvortu 2011. godine, nakon čega joj je, tri godine kasnije, direktorka škola sestra Tereza Li ponudila da drži predavanja o umetnosti.

Tokom razgovora, Kristelo koja je bila neudata, rekla je direktorki da je trudna, da bi joj ona nekoliko nedelja kasnije saopštila da je prekršila etički kodeks škole upuštajući se u predbračni seks, piše CNN, pozivajući se na sudska dokumenta.

Kristelo je navela da je njen ugovor raskinut i da ju je zamenila učiteljica koja je udata i ima decu.

Ona je tužbu protiv škole podnela u aprilu 2014. godine, navodeći da je njeno otpuštanje bilo "puki izgovor" za diskriminaciju u vezi trudnoće i bračnog statusa.

Međutim, Vrhovni sud Nju Džersija je presudio u korist škole jer, kako se navodi u odluci, verski subjekti mogu da koriste izuzetke iz državnog zakona o zapošljavanju koji se odnose na verska načela.

Stav suda je, dodaje se, da je "nesporna činjenica" da je škola sledila verska načela Katoličke crkve kada je otpustila učiteljicu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin