Život

Naučnici otkrili da je mikroplastika u organizmu mogla da utiče na ponašanje

Komentari

Autor: Euronews

03/09/2023

-

15:32

Naučnici otkrili da je mikroplastika u organizmu mogla da utiče na ponašanje
Naučnici otkrili da je mikroplastika u organizmu mogla da utiče na ponašanje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mikroplastika bi mogla biti široko rasprostranjena u ljudskim organima, pa i uticati na naše ponašanje, pokazuju rezultati nove studije.

Novo istraživanje o uticaju mikroplastike na miševima sugeriše da bi ove male čestice, zbog svoje velike rasprostranjenosti u telu, mogle da izazovu promene u ponašanju.

Naime, istraživači su izložili miševe različitim nivoima prisustva mikroplastike kroz vodu za piće i proučavali uticaj plastike na organe i ponašanje. Mikroplastiku inače čine male plastične čestice koje su manje od 5 mm, a koje potiču od delova veće odbačene plastike kao što su odeća, gume i drugi predmeti, prenosi Euronews.  

U studiji objavljenoj u Međunarodnom časopisu za molekularnu nauku, autori su otkrili da su se male plastične čestice nakupile u gotovo svakom tkivu koje su pregledali, uključujući i moždano tkivo.

"S obzirom na to da je u ovom eksperimentu mikroplastika u organizam uneta oralno, odnosno kroz vodu za piće, nije čudno što je otkrivena u raznim tkivima kao što je gastrointestinalni trakt, koji je glavni deo digestivnog sistema, kao i u jetri i bubrezima“, rekao je autor studije Džejm Ros, profesor na Univerzitetu Roud ajland u SAD.

Otkrivanje mikroplastike u tkivima kao što su srce i pluća, međutim, sugeriše da mikroplastika ide dalje od digestivnog sistema i verovatno prolazi kroz sistemsku cirkulaciju. Takođe su posmatrali tronedeljni uticaj izlaganja mikroplastici  na ponašanje i mlađih i starijih miševa. Izlaganje plastici dovelo je do promena u ponašanju kod miševa sličnih demenciji kod ljudi, rekli su istraživači, pri čemu su stariji miševi bili teže pogođeni. 

"Niko zapravo ne razume životni ciklus ove mikroplastike u telu, tako da  želimo da se pozabavimo pitanjem šta se dešava sa njom kako starimo“, rekao je Ros i nastavio:

"Da li smo podložniji sistemskoj upali od mikroplastike kako starimo? Može li ih se naše telo tako lako otarasiti? Da li ćelije drugačije reaguju na ove toksine?" 

Dalja istraživanja su nastavljena kako bi se utvrdilo kako plastika može da utiče na mozak, jer su naučnici otkrili da mikroplastika može da smanji protein koji utiče na ćelijske procese u mozgu.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin