Nauka

Novo istraživanje: Značajno povećana količina mikroplastike u britanskim vodama

Komentari

Autor: Index.hr

31/03/2023

-

20:39

Novo istraživanje: Značajno povećana količina mikroplastike u britanskim vodama
Novo istraživanje: Značajno povećana količina mikroplastike u britanskim vodama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zagađenje mikropalstikom u britanskim vodama pri obali je 100 puta veće nego pre šest godina, pokazala je nova studija. Uzroke istraživanja prošlog leta prikupila su tri veslačka tima koja su učestvovala u britanskoj trci GB Row Challenge dugoj 2000 milja.

Uzorke su analizirali naučnici sa Univerziteta u Portsmouthu, koji su otkrili da je nivo mikroplastike u vodi do 100 puta veća od nivoa koju su pokazali podaci koje je prikupio Centar za okruženje, ribarstvo i nauku o akvakulturi (Cefas) 2017. godine, piše Index.hr.

"Jedan od najvećih izazova naše generacije"

Naučnici tvrde da je ovo povećanje uzrokovano time što su čestice manje veličine uhvaćene u čeličnim filterima korišćenim za novo istraživanje, dajući precizniju sliku nivoa zagađenosti.

Istraživanje je takođe pronašlo dokaze o povećanom nivou zagađenosti mikroplastikom u rekama, među kojima četiri puta više u Temzi.

Dr Fej Kuseiro iz Škole građevinarstva i geodezije smatra da naučnike i aktiviste koji se bave pitanjem zaštite prirode čeka dosta posla.

profimedia

 

 "Zagađenje okeana jedan je od najvećih izazova naše generacije. Oprema korištena za prikupljanje podataka omogućila nam je da uhvatimo mnogo sitnije čestice - tako da smo mogli dobiti tačniju sliku o tome gde je i koliko je mikroplastika koncentrirana. S vremenom će značajno poboljšati naše shvatanje izazovnog problema mikroplastike u našoj vodi", rekla je.

Dr Kuseiro je dodala da kod mnogih vrsta "konzumacija velike količine mikroplastike ima negativne učinke u rasponu od smanjenog rasta i nenormalnog razvoja do toksičnosti".

"Uzimajući u obzir moguće negativne učinke, važno je da bolje razumemo koliko mikroplastike ima u našim vodama i da imamo način da je pratimo", rekla je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin