Novosti

Turistička agencija u blokadi 24 dana: Inspekcija provera ugovore o smeštaju, podneti zahtevi za prekršajni postupak

Komentari

Autor: Ljiljana Gradinac

23/11/2023

-

21:21

Turistička agencija u blokadi 24 dana: Inspekcija provera ugovore o smeštaju, podneti zahtevi za prekršajni postupak
Turistička agencija u blokadi 24 dana: Inspekcija provera ugovore o smeštaju, podneti zahtevi za prekršajni postupak - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Račun turističke agencije Barcino je u blokadi već 24 dana, a na današnji dan iznos blokade je, prema poslednjim podacima sa sajta Narodne banke Srbije, 7,36 miliona dinara. Agencija i dalje prodaje turističke aranžmane. Trenutno ta agencija ima više od 600 prodatih putovanja kako za kraj ove, tako i za narednu godinu. Ako finansijska blokada potraje još šest dana, moguće je proglasiti insolvetnost i aktivirati garanciju putovanja iz koje bi mogli da se obeštete putnici. U Turističkoj inspekciji kažu za Euronews Srbija da su do sada podneli i šest zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv agencije.

Turistička inspekcija je u septembu i oktobru imala 31 predstavku putnika zbog nezadovoljstva pruženim uslugama te agencije, ali i zbog toga što im nije vraćen novac u slučaju otkazivanja putovanja.

Pomoćnica ministra zadužena za turističku inspekciju Dunja Đenić kaže za Euronews Srbija da je u međuvremenu svim putnicima koji su se obratili Turističkoj inspekciji novac vraćen, ali da to ne abolira agenciju od odgovornosti protiv koje je, navodi, podneto šest zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. 

Navodeći da su u toku inspekcijski nadzori i da ne može mnogo da govori o detaljima i sprovođenju postupka, Đenić je rekla da je ukupno putnicima vraćeno oko 2,8 miliona dinara, a da su predmet nadzora trenutno ugovori o smeštajnim kapacitetima u Grčkoj. 

Agencija zatvara poslovnice? 

Povodom navoda na društvenim mrežama da agencija Barcino zatvara poslovnice, Đenić kaže da su zatvorene određene poslovnice zbog godišnjih odmora ili bolovanja, ali da nema informaciju da su trajno zatvorene. 

"Ono što se trenutno dešava, imajući u vidu prethodno sprovedene kontole, jeste da je do sada sektor podneo šest zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, pre svega, zbog nepoštovanja programa putovanja. U toku je više nadzora, pet nadzora vezano je za pružene usluge suprotno programu putovanja u okviru prodatog ugovora, a ono ključno jeste da su nam trenutno predmet nadzora ugovori o smeštajnim kapacitetima u Grčkoj, da utvrdimo posedovanje ugovora sa trećim licima kojima je povereno pružanje usluga ugostiteljskog smeštaja", rekla je Đenić.

Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva" je, međutim, za Euronews Srbija rekao da su zatvorene poslovnice te agencije u Kruševcu, Zrenjaninu, u jednom tržnom centru u Beogradu, filijala Eurodžet od istog vlasnika i firma Olimpik transport koja im je služila za prevoz kao rezervna opcija, a za koju navodi da je otišla u blokadu pre osam dana i da blokada iznosi milion dinara. 

I dalje prodaju aranžmane

Prema uvidu u centralni informacioni sistem koji se odnosi na rad turističkih agencija, Đenić je navela da Barcino i dalje prodaje turistička putovanja i trenutno ima više od 600 prodatih putovanja kako za kraj ove, tako i za narednu 2024. godinu.

"U predstojećim danima je planirana realizacija putovanja za Beč i Solun. Građani su kupovali aranžmane i za letovanje 2024. što ne znači da ih neće realizovati ili da neće dobiti novac, ipak bih istakla određenu dozu opreza koja je neophodna pri donošenju odluke da se novac ipak poveri ovakvoj agenciji. Situacija je da je jedno pravo lice u blokadi 24 dana zbog određenog iznosa sredstava bilo da govorimo o početnom dugu koji je iznosio 130 miliona dinara ili ovom koji iznosi danas 7,36 miliona. To je zaista upozoravajuće za bilo kog potrošača da svoj novac poveri takvom pravnom licu", rekla je Đenić. 

Gavrilović je rekao da su dva, tri puta dobili informaciju da Barcino prodaje određenu vilu za leto 2024. sa kojom nema potpisan ugovor. 

"Onda mi pišemo toj agenciji koja ima ugovor i oni nam odgovore - mi smo zakupci za 2024. godinu, Barcino nema pravo da prodaje - i mi to objavimo. Skinuli smo im tako pet, šest vila sa sajta koje su držali i prodavali. Čak imamo pouzdane infomacije da su za te vile u proteklom periodu prodali oko 50 aranžmana, a nemaju ugovor. Imamo poruke od vlasnika vila koji kažu da su to prevaranti i da sa njima nikad više. Pouzdana informacija je da su za jednu vilu ovih dana prodali pet aranžamana, a nemaju ugovor. Tržišna inspekcija treba da ode kod njih i da traži na uvid te ugovore u originalu", rekao je Gavrilović za Euronews Srbija. 

Sa pitanjem da li imaju ugovore o zakupu smeštajnih kapaciteta u Grčkoj i da li prodaju aranžmane za neke vile sa kojima nisu sklopili ugovore, kao i da li su turističkoj inspekciji dali na uvid originalne ugovore o zakupu smeštaja, Euronews Srbija se putem mejla obratio i agenciji Barcino.

Međutim, agencija do sada nije odgovorila na naša pitanja među kojima su i pitanja da li putnici mogu da budu sigurni da će putovanja koja su uplatili biti realizovana i da li su tačni navodi o zatvaranju poslovnica.

U kojim slučajevima može doći do zatvaranja agencije

Đenić kaže da u poslednje vreme nisu dobili značajan broj prijava protiv agencije Barcino i da su prethodne nedelje podnete dve predstavke građana po kojima će tek biti pokrenut inspekcijski nadzor. 

Ona je poručila da građani u svakom momentu mogu da se obratite turističkoj inspekciji koja će, kaže, utvrditi činjenično stanje. 

"Interes putnika jeste svakako da dobije svoj novac nazad, što se u svim slučajevima i desilo, ali interes Sektora turističke ispekcije je da zaštiti pre svega prava putnika na svaki mogući način i ukoliko je utvrđen određeni prekršaj da se agencija sankcioniše. To je ono što upravo i radimo, utvrđujemo činjenice", rekla je Đenić. 

Govoreći o tome u kojim slučajevima može da se zatvori turistička agencija, Đenić je rekla da postoji više razloga zbog kojih može da se donose rešenje o zabrani rada. 

Ona objašnjava da je specifičnost sitacije u vezi sa Barcinom ta da ukoliko se nastavi produženje dana finansijske blokade agencije do 30 dana, što je još šest dana, na osnovu pravilnika koje je donelo Ministarstvo, sa 30. danom insolventnosti moguće je aktivirati garanciju putovanja i u tom slučaju proglasiti insolventnost pravnog lica, odnosno privrednog drustva i stvoriti uslove da se svi putnici odštete iz garancije putovanja koja je kupljena kao polisa kod određene osigiravajuće kuće. 

"To je jedan način, a drugi način jeste da ukoliko agencija ne isplati dugovanja prema putnicima, to je dodatni razlog da se donese rešenje o zabrani rada i pokrenu određene procedure za oduzimanje licence što implicira da ne mogu dalje da obavljaju ovu delatnosti", rekla je Đenić. 

Gavrilović, međutim, smatra da je tu agenciju turistička inspekcija mogla već da zatvori zato što prodaju aranžmane za vile koje nemaju. On kaže da se tako krši Zakon o turizmu i navodi da turistička inspekcija treba da ode kod njih i da traži ugovore za vile. 

On je rekao da je po zahtevu o pristupu informacijama od javnog značaja, na koji je dobio odgovor, tražio imena inspektora koji si radili na tom slučaju, kao i odgovor na to šta su radili. 

"Dostavili su nam imena inspektora, sledi krivična prijava. Neko je više od 20 dana pod blokadom, radi, vara građane i pre toga je to radio, a oni ne reaguju", rekao je Gavrilović. 

On je dodao da niko od inspektora nije tražio na uvid origanalne ugovore o zakupu vila kako bi ih uporedio sa kopijama dokumentacije koju su preuzeli. 

"Kad bi uzeli ugovor u originalu, sve bi im bilo jasno. Sad su se uplašili krivičnih prijava, pa eto sad nešto rade", kaže Gavrilović. 

To što turistička inspekcija protiv agencije Barcino podnosi zahteve za pokretanje prekršajnog postupka, kaže Gavrilović, to i "vrapci na grani" znaju da neće biti ništa od toga i da to ode u zastaru.  

Komentari (0)

Putovanja