Novosti

Kazne za selfije i zabrana peškira na plaži: Najčudnije mere za ograničavanje turista u 2023.

Komentari

Autor: Euronews

02/01/2024

-

08:46

Kazne za selfije i zabrana peškira na plaži: Najčudnije mere za ograničavanje turista u 2023.
Kazne za selfije i zabrana peškira na plaži: Najčudnije mere za ograničavanje turista u 2023. - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nakon pandemije virusa korona želja za putovanjima je eskalalirala, pa se tako i dalje beleži porast posetilaca na destinacijama širom Evrope. Zbog velikog broja otkazanih putovanja u 2020. i 2021. godini, mnogi su ovu pojavu nazvali "osvetničkim putovanjima". Međutim, vlasti na mnogim destinacijama nisu znale kako da se izbore sa velikim brojem posetilaca, pa su preduzele korake da suzbiju prekomerni turizam u 2023. godini.

Neki potezi su bili očigledni kao što je ograničavanje kruzera, povećanje turističkih taksi i ograničavanje broja posetilaca. Ali, druga pravila su dospela na naslovne strane novina zahvaljujući nesvakidašnjem razmišljanju vlasti i stanovnika.

Evo nekih od najčudnijih mera protiv prekomernog turizma koje su zaživele ove godine.

Bez peškira na plaži

pixabay

 

Zbog turista koji su se ovog leta masovno spuštali na čuvene plaže Sardinije, vlasti su donele niz propisa. To je uključivalo ograničavanje broja posetilaca i uvođenje vremenskih ograničenja.

Ali plaža Pelosa na zapadnoj obali ostrva, otišla je korak dalje i uvela zabranu peškira koja nalaže da posetioci umesto njih ponesu prostirke koje zadržavaju manje peska.

Osim toga, čuvena ružičasta plaža Spjađa Rosa bila je zatvorena za posetioce i u 2023. godini, pa je tako važila kazna od 500 evra za svakog ko kroči na nju i do 3.500 evra za svakog ko bude uhvaćen u krađi peska.

Kazne od 36.000 evra za puštanje muzike na plažama Portugala

pixabay

 

Posetioci plaža u Portugalu upozoreni su ranije ove godine da bi mogli da se suoče sa kaznama do 36.000 zbog preglasnog puštanja muzike.

Nacionalna pomorska uprava zemlje (AMN) zabranila je prenosne zvučnike koji emituju melodije u velikim jačinama koje smetaju lokalnom stanovništvu i turistima.

AMN-ov edikt o plažama takođe zabranjuje igranje sa loptom van predviđenih područja, kampovanje van kampova i paljenje vatre.

Bez seksualno eksplicitnih sadržaja u Sevilji

profimedia

 

Španski grad Sevilja najavio je ove godine suzbijanje antisocijalnog ponašanja zakonom kojim se suzbijaju "opscene radnje" koje se vrše u javnosti. Vlasti tako planiraju da uvedu zabranu donjeg veša u javnosti, ali i nošenja odeće sa sekstističkim porukama.

Zabrana izvođenja ili podsticanja radnji "opcenog egzibicioznizma" takođe je uključena u ovaj potez.

Portofino kažnjava selfije

pixabay

 

Portofino, mali primorski grad na italijanskoj rivijeri postao je turističko žarište, a lokalno stanovištvo uveliko je počelo da oseća pritisak. Leti to znači priliv posetilaca koji poziraju za selfije, blokiraju staze i puteve.

Da bi se izborio sa ovom pojavom, gradonačelnik Portofina uveo je zone bez čekanja tokom letnjih meseci ove godine. Svako ko bude uhvaćen da se predugo mota na šetalištu između 10.30 i 18 časova, rizikovao je kaznu od 270 evra.

Stanovnici ogradom blokirali veličanstven pogled

pixabay

 

Smatra se da je zadivljujući pejzaž grada Halštata u autrijskim Alpima inspirisao Diznijev hit crtać "Frozen". Upravo zbog toga, preko milion turista obilazi ovu destinaciju svake godine, a mnogi žele da snime selfi sa čuvenim pogledom.

Međutim, ove godine stanovnici grada postali su toliko frustriani da su postavili ogradu kako bi sprečili posetioce da slikaju savršeni pejzaž.

Ograda je potom uklonjena zbog reakcija na društvenim mrežama, a njen cilj je bio da spreči posetioce da se okupljaju na popularom mestu za slikanje i ometaju stanovnike praveći previše buke.

Lažni znakovi upozorenja na španskim plažama

AP Photo / Alvaro Barrientos

 

Aktivisti su postavljali lažne znakove upozorenja na plažama širom Majorke kako bi sprečili turiste koji govore engleski da ih posete, odnosno prave gužvu.

Neki plakati upozoravali su na "opasne meduze", "opasnost od klizišta" ili morsku vodu "zagađenu kanalizacijom". Bilo je i onih na kojima je pisalo da je plaža udaljena "nekoliko sati hoda", premda je to u pitanju samo 100 metara.

Međutim, nekoliko malih redova teksta na katalonskom jeziku, samo je meštanima otkrivalo da ova upozorenja nisu stvarna.

Komentari (0)

Putovanja