Novosti

Još jedna crkva i popularna turistička atrakcija u Istanbulu postaje džamija

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

06/02/2024

-

19:18

Još jedna crkva i popularna turistička atrakcija u Istanbulu postaje džamija
Još jedna crkva i popularna turistička atrakcija u Istanbulu postaje džamija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posle Aja Sofije još jedna vizantijska crkva u Istanbulu koja je 79 godina funkcionisala kao muzej, pretvorena je u džamiju.

Prema pisanju lista "Yeni Safak", Crkva Hrista Spasitelja u Polju (džamija Karije), poznata i pod imenom Hora, 23. februara otvoriće svoje kapije kao džamija u kojoj će se petkom održavati molitve.

Premda je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan još 2020. godine doneo odluku da se muzej pretvori u džamiju, ta odluka je stopirana zbog izvođenja određenih restauratorskih radova.

Turski list sada javlja da je završena dugogodišnja obnova džamije Karije, odnosno Crkve Hrista Spasitelja u Polju.

Istorijska bogomolja, opremljena posebno dizajniranim crvenim tepisima, trebalo bi da bude otvorena za javnost u petak, 23. februara. Ističe se da su jedinstveni mozaici i freske sačuvani tokom restauracije.

profimedia

 

Nekadašnja Crkva Hrista Spasitelja u Polju nalazi se na severozapadu istorijskog jezgra Istanbula i predstavlja najposećeniju turističku atrakciju iz vizantijskog perioda, uz Aja Sofiju i cisternu Bazilika.

Čest naziv crkve je jednostavno Hora što je označavalo da je crkva u polju, odnosno van gradskih zidina. Poreklo imena je vezano za doba njene izgradnje početkom petog veka kada se nalazila van gradskih bedema tzv. Konstatinovog bedema, dakle u polju. Iako se kasnije našla unutar grada, zadržala je stari naziv.

Pored tog naziva, u upotrebi je termin Karije koji predstavlja osmanski naziv džamije u koju je crkva pretvorena početkom 16. veka.

Svoj današnji oblik crkva je dobila početkom 14. veka kada ju je u potpunosti obnovio vizantijski državnih Teodor Metohit. Tokom opstade Carigrada 1453. godine u crkvu je prensena ikona koja se smatrala čudotvornom i zaštitnicom grada u cilju dobijanja božanske pomoći u odbrani od nevernika.

Međutim, Osmanlije su zauzele grad, a pola veka nakon toga, crkva je po nalogu Atik Ali paše, velikog vezira sultana Bajazita II, pretvorena u džamiju zvanu Karije. Njena unutrašnjost je prilagođena potrebama islama, pa su mozaici i freske bili prekriveni slojem maltera.

profimedia

 

Zgrada je vremenom oronula i prilikom istraživanja njene unutrašnjosti 1948. godine, američki vizantolozi su ispod sloja maltera otkrili vizantijske ikone i mozaike, nakon čega je počela detaljna obnova građevine i otkrivanje prvobitnog sloja.

Radovi su trajali čitavu deceniju i ona je 1958. godine otvorena za javnost kao muzej koji se zvanično zove Karije po nazivu džamije, iako je i dalje među stanovnicima Istanbula ustaljen naziv Hora.

Komentari (0)

Putovanja