Novosti

Svi vakcinisani u Srbiji dobijaju kovid sertifikate: Šta to znači i gde ćemo moći sa njima?

Komentari

Autor: T.S.

10/05/2021

-

11:12

Svi vakcinisani u Srbiji dobijaju kovid sertifikate: Šta to znači i gde ćemo moći sa njima?
Svi vakcinisani u Srbiji dobijaju kovid sertifikate: Šta to znači i gde ćemo moći sa njima? - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Svi građani koji su se prethodnih meseci vakcinisali uskoro će moći da dobiju digitalni kovid sertifikat.

Ovaj dokument će služiti kao dokaz o vakcinaciji i omogućiće građanima Srbije putovanje u inostranstvo.

"Zahvaljujući IT sistemu, mi smo u mogućnosti da imamo potpuno elektronske kovid sertifikate", rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić u Domu Narodne skupštine.

Diditalni sertifikat će pokazivati kada je osoba bila vakcinisana, preležala kovid ili uradila PCR test, a jedna od mogućih opcija je da će dokument postojati u obliku telefonske aplikacije, prenose "Večernje Novosti".

Srbija je podelila svoje sertifikate sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, kao i sa još nekim zemljama, obelodanila je nedavno premijerka.

U koje države ćemo moći da putujemo?

Mađarska je već priznala ovaj sertifikat, a još traju pregovori sa Grčkom, koja i sama ima sličan dokument, kao i sa Slovenijom, Izraelom i Turskom.

Što se tiče priznanja srpskog sertifikata od strane zemalja Evropske unije, još uvek nije poznato da li će se to desiti. 

"Još nije poznato na koji će način EU priznavati sertifikate država van EU, pa i sa nama kao pristupajućom zemljom, ali je najavljeno da će Evropska komisija sarađivati sa Svetskom zdravstvenom organizacijom po ovom pitanju", rekla je nedavno ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Komentari (0)

Putovanja