Novosti

Poznato kada će biti završena "Sagrada Familija" - 144 godine posle polaganja kamena temeljca

Komentari

Autor: Guardian

25/03/2024

-

11:52

Poznato kada će biti završena "Sagrada Familija" - 144 godine posle polaganja kamena temeljca
Sagrada Familia - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Bazilika Sagrada Familija u Barseloni dobila je novi datum kada bi trebalo da bude završena, pa se očekuje da će ona konačno dobiti svoj pravi sjaj 2026 - 144 godine nakon što je položen kamen temeljac, piše Gardijan.

Predsednik organizacije koja ima zadatak da završi ovo remek delo Antonija Gaudija objavio je datum prošle srede, koji se poklapa sa stogodišnjicom smrti arhitekte zgrade.

Esteve Kamps je rekao da imaju novca i materijala da završe zgradu, uključujući centralni toranj visok 172,5 metara posvećen Isusu Hristu, koji upravo ovo zdanje čini najvišim u Barseloni.

Iako je predviđeno da zgrada bude završena do 2026. godine, očekuje se da će se radovi na skulpturama i dekorativnim detaljima i, pre svega, kontroverznom stepeništu koje vodi do onoga što će na kraju biti glavni ulaz, nastaviti do 2034. godine.

Unsplash

 

Kada su radovi počeli 1882. godine, nalazila se na lokaciji koja je bila obradivo zemljište, ali je u međuvremenu grad rastao oko bazilike. Stepenište, koje bi se protezalo preko dva velika gradska bloka, uključivalo bi raseljavanje oko 1.000 porodica i preduzeća. Dok neki naučnici to osporavaju, Kamps insistira da je stepenište uvek bilo deo plana arhitekte.

Pratimo Gaudijev plan u potpunosti, rekao je. 

"Mi smo njegovi naslednici i ne možemo da se odreknemo njegovog projekta. Plan predstavljen lokalnim vlastima 1915, koji je potpisao Gaudi, uključuje stepenište. On je dodao da su o planu razgovarali i sa gradonačelnikom Barselone Haume Kolbonijem, pošto lokalna vlast ima poslednju reč. Nemam kristalnu kuglu da mi kaže kada će doneti odluku", dodao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja