Novosti

Slovenija menja mere na granici, od sada za ulazak obavezni dokaz o vakcini ili negativan PCR test

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2021

-

11:15

Slovenija menja mere na granici, od sada za ulazak obavezni dokaz o vakcini ili negativan PCR test
Slovenija menja mere na granici, od sada za ulazak obavezni dokaz o vakcini ili negativan PCR test - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Slovenačka vlada saopštila je da će od 23. avgusta i putnici u tranzitu za ulazak u zemlju morati da pokažu dokaz da su vakcinisani protiv koronavirusa, da su bolest preležali ili da imaju negativan test (PCT uslov).


"Od 23. avgusta tranzit kroz Sloveniju više neće biti moguć bez ispunjavanja PCT uslova", saopštila je vlada nakon sinoćnje sednice, prenosi portal Index.

Do tada za putnike u tranzitu i dalje važi da ne moraju na granici da dokazuju svoj kovid status ako u najkraćem roku, a ne duže od 12 sati, izađu iz Slovenije.

Izuzeće od PCT uslova za ulazak u Sloveniju i dalje važi za osobe mlađe od 15 godina, vlasnike zemlje i nekretnina u pograničnom području, prekogranične radne migrante i zaposlene u međunarodnom prevozu.

Novom odlukom vlade ponovo je uvedeno obavezno nošenje zaštitnih maski za posetioce javnih i kulturnih priredbi u zatvorenom, kao i za posetioce skupova na otvorenom ako je na njima prisutno više od 100 osoba.

Prema uredbi koja će biti na snazi do 22. avgusta, pravilo o oporavljenima-vakcinisanim-testiranima (PCT) ostaje na snazi za javne događaje, za okupljanja u zatvorenim prostorima i za događaje na otvorenom na kojima prisustvuje više od 100 ljudi.

Vlada je odlučila i da taksisti i operateri žičara moraju da ispune pravilo PCT, dok će PCR test važiti za peroiod od 72 sata, a brzi testovi na antigen 48 sati.

Takođe, na snazi će biti mera za zaposlene u devet uslužnih delatnosti koji će, ukoliko nisu vakcinisani ili izlečeni od kovid-19, od 23. avgusta morati da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi test na antigen ne stariji od 48 sati.

Vlada je saopštila da su promene usvojene "s obzirom na brz porast broja novozaraženih delta sojem korona virusa u zemljama članicama EU".

Komentari (0)

Putovanja