Novosti

Epidemijska situacija i trenutne mere koje su na snazi u omiljenim srpskim letovalištima

Komentari

Autor: T. Stanković

15/08/2021

-

09:52

Epidemijska situacija i trenutne mere koje su na snazi u omiljenim srpskim letovalištima
Epidemijska situacija i trenutne mere koje su na snazi u omiljenim srpskim letovalištima - Copyright AP/Yorgos Karahalis, AP/Bob Edme, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Letnja sezona uveliko traje, a ovog vikenda se odvija tzv. smena turista. Takođe, poslednjih dana zabeležen je i porast broja novozaraženih, kako u Srbiji, tako i u regionu. 

Budući da lako prenosiv delta soj postaje dominantna varijanta virusa u većini evropskih država, epidemiolog Branislav Tiodorović je već ranije upozorio da će se, po povratku građana sa godišnjih odmora, povećati broj pozitivnih PCR testova.

Prethodnih dana takođe su se pojavile brojne vesti o pooštravanju mera u državama u regionu, što je verovatno zabrinulo turiste koji tek treba da otputuju na odmor. 

U nastavku pročitajte kakva je epidemijska situacija u regionu, odnosno koje mere su na snazi u omiljenim letovalištima građana Srbije.

Grčka 

U poslednjoj nedelji, dnevni broj novozaraženih u Grčkoj nije padao ispod 3.000, a desetog avgusta je registrovan čak 4.181 novi slučaj.

U ovoj zemlji se za sada u potpunosti vakcinisalo 51,58 odsto stanovništva, a kako se navodi na sajtu covid19.gov.rs trend epidemije je "stabilan".

Prosečan nedeljni broj novozaraženih na 100.000 stanovnika je 24,9, što nije sjajna situacija u poređenju sa 6,3 obolelih na 100.000 stanovnika u Srbiji (premda ta brojka postepeno raste u našoj zemlji).

Na ostrvu Zakintos i u gradovima Hanja i Iraklion na Kritu uveden je policijski čas od jedan do šest sati ujutru, kada je u potpunosti zabranjeno kretanje. Takođe, na ove dve destinacije zabranjena je muzika u ugostiteljskim i drugim objektima. Pravila će biti na snazi do 18. avgusta.

AP/Yorgos Karahalis

 

Predviđena kazna u slučaju kršenja zabrane iznosi od 50.000 do 200.000 evra za zakupca prostora u kojem se događaj odigrao ili se odigrava.

Podsetimo, državljani Srbije mogu da uđu u Grčku, a potrebno im je, pored PLF obrazca, potvrda o vakcinaciji ili o preležanom kovidu 19 ili negativna PCR ili antigenski test.

Deci mlađoj od 12 godina je dozvoljen ulazak u Grčku bez ikakvog sertifikata.

Crna Gora

U Crnoj Gori je oko 35,7 odsto punoletnog stanovištva primilo obe doze vakcine protiv koronavirusa. Prema poslednjem preseku bilo je 354 novih sličajeva u zemlji — zaraženo je 298 građana Crne Gore i 56 turista.

Po opštinama najveća 14-dnevna incidencija novih slučajeva infekcije koronavirusom na 100.000 stanovnika registrovana u Budvi, Ulcinju i Tivtu.

U Budvi je registrovano 2.162 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana, Ulcinju 1.407 i u Tivtu 962.

Za ulazak u ugostiteljske i sportske objekte, odnosno u noćne klubove, obavezno je posedovanje neke vrste kovid potvrde.  

profimedia

 

Naime, dozoljeno je održavanje masovnih okupljanja ukoliko prisutni članovi poseduju Nacionalnu digitalnu kovid potvrdu ili potvrdu o vakcinaciji sa QR kodom ili negativna PCR ili antigenski test. Takođe se prihvata dokaz da je osoba preležala kovid 19, a da od tada nije prošlo manje od 14 ni više od 180 dana.

Državljani Srbije mogu da ulaze u ovu zemlju bez ikakvog kovid dokumenta.

Hrvatska

U proteklih 24 sata zabeleženo je 367 novih slučajeva u Hrvatskoj. Epidemijska situacija se, prema izveštaju vlade Republike Hrvatske, pogoršava i povećan je rizik od prenošenja bolesti.

Hrvatski epidemiolog Sanja Kurečić Filipović rekla je za Index da delta soj čini otprilike 77 odsto novih slučajeva.

Upravo zato uvedene su nove epidemijske mere za Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju, kao i za područje grada Novalje, Senja i opštine Karlobag.

Na tim teritorijama zabranjeno je održavanje javnih događaja i okupljanja na kojima je prisutno više od 50 osoba na jednom mesu. Ukoliko sve prisutne osobe poseduju digitalni kovid sertifikat, dozvoljeno je da se okupi do 1.000 ljudi.

Unsplash

 

Javni događaji, okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu da traju najduže do ponoći.

Održavanje privatnih svečanosti i okupljanja u ugostiteljskim i drugim objektima dopušteno je uz pridržavanje svih propisanih epidemijskih mera, pod uslovom da na svečanosti ne prisustvuje više od 15 ljudi.

Ova odluka stupila je na snagu 14. avgusta, a mere važe do kraja ovog meseca. 

U Hrvatskoj je u potpunosti vakcinisano 45.87 odsto odraslog stanovništva.

Državljanima Srbije za ulazak u Hrvatsku potrebna je potvrda o vakcinaciji ili o preležanom kovidu 19 ili negativan PCR ili antigenski test.

Egipat

Egipatsko ministarstvo zdravlja saopštilo je u petak da je otkriveno 97 novih slučajeva koronavirusa. Kako izveštava portal Egypt Independent, ova zemlja se priprama za delta varijantu koja je već prisutna u susednim zemljama.

Egipatski Vrhovni komitet za upravljanje krizom koronavirusa u junu je ukinuo brojna kovid ograničenja, uključujući policijski čas u devet sati, koji je bio na snazi od početka maja.

Odbor je dozvolio da restorani, kafići, prodavnice i tržni centri rade po letnjem rasporedu, takođe, dozvoljeno im je da rade sa 75 odsto kapacijeteta.

Unsplash

 

Restorani i kafići ne smeju služiti nargile.

Zdravstveni zvaničnici upozorili su javnost da i dalje nose maske i obrade pažnju na socijalno distanciranje.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da je u Egiptu, koji broji 104 miliona stanovnika, primljeno 5,3 miliona doza vakcine.

Ministarstvo zdravlja trenutno radi na izdavanju potvrda sa QR kodom o vakcinaciji za Egipćane i strance koji primaju cepivo u toj zemlju.

Iz Republike Srbije u Egipat turisti mogu da uđu sa potvrdom o vakcinaciji ili negativnim PCR testom.

Turska

Turska od početka avgusta ima dnevne brojke sa više od 20.000 novih slučajeva, a taj nagli rast je zabeležen od druge polovine jula.

Pokrajine u ovoj državi podeljene su u četiri kategorije rizika: nizak, srednji, visok i veoma visok.

Zvanični turski kovid portal opisuje šta možete očekivati u svakom regionu — Antalija je teritorija sa niskim rizikom.

Nošenje maski je i dalje obavezno čak i na otvorenom, tačnije na plažama, u parkovima ili u vrtovima.

AP/Nedim Enginsoy

 

Noćni i nedeljni policijski čas sada su ukinuti, a kafići i restorani mogu da prime neograničen broj gostiju. Koncerti su takođe dozvoljeni bez ograničenja kapaciteta, ali podležu policijskom času. Pravila socijalnog distanciranja ostaju na snazi, piše CNN.

Muzeji su ponovo otvoreni, iako nošenje maski i socijalno distanciranje ostaju obavezni.

Državljani Srbije u Tursku mogu da uđu sa potvrdom o vakcinaciji, potvrdom o preležanom kovidu ili sa negativnim PCR ili antigenskim testom.

Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test.

Komentari (0)

Putovanja