Novosti

PCR test po dolasku u Srbiju - da li je isplativije raditi ga u inostranstvu ili kod kuće?

Komentari

Autor: Tara Tomović

18/09/2021

-

09:33

PCR test po dolasku u Srbiju - da li je isplativije raditi ga u inostranstvu ili kod kuće?
PCR test po dolasku u Srbiju - da li je isplativije raditi ga u inostranstvu ili kod kuće? - Copyright AP Photo/Martin Meissner; Matthias Schrader; Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Državljani Srbije koji se vraćaju u zemlju iz inostranstva moraju imati negativan PCR test na koronavirus, sertifikat o potpunoj vakcinaciji ili potvrdu o preležanom kovidu 19, stariju od 14 dana, ali ne i od šest meseci.

Lica koja ne poseduju nijedan od navedenih dokumenata prilikom pasoške kontrole dobiće pisano obaveštenje, odnosno zdravstveno upozorenje o obavezi pridržavanja mere karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana od dana prelaska državne granice. Osim toga, upozoravaju se na obavezu prijavljivanja nadležnoj kovid ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 sata po dolasku u zemlju.

Navedena ograničenja se ne odnose na državljane Republike Srbije koji se vraćaju iz Albanije, BiH, Bugarske, Severne Makedonije, Mađarske, Hrvatske i Crne Gore, ali i na još neke kategorije putnika.

Oni koji nisu vakcinisani, a vraćaju se iz, na primer Turske, Egipta ili Grčke test mogu uraditi po povratku u Beograd (karantin se ukida uz prilaganje PCR testa), ali i u zemljama iz kojih dolaze. Međutim, iako sve zemlje nude uslugu PCR testiranja, što u bolnicama, laboratorijama, na aerodromima, pa čak i u hotelima, cene PCR testova se drastično razlikuju. U onim zemljama u kojima je test jeftiniji, putnici ga obično urade na destinaciji, dok postoje zemlje u kojima košta dvostruko više nego u Srbiji, pa je tako isplativije uraditi ga po povratku kući.

Grčka 40 evra

Grčka vlada je još u novembru 2020. godine saopštila da će postaviti ograničenja koliko privatne medicinske ustanove mogu da naplate za test na koronavirus.

Generalni sekretar za trgovinu i zaštitu potrošača Panajotis Stambulidis je tada rekao da će ograničenje cene biti 40 evra za PCR testove i 10 evra za antigenske.

Prethodno su privatne medicinske klinike naplaćivale od 70 do 120 evra za PCR test i oko 40 za brze testove.

Rezultati se čekaju 24 sata, a mogu se obaviti u svim državnim i privatnim ustanovama u mestu u kojem boravite.

Turska oko 30 evra

U Turskoj postoji 245 različitih centara za testiranje koji se nalaze u 78 provincija širom zemlje. Od ove brojke, 101 centar za testiranje se nalazi u pet najvećih gradova, odnosno Istanbulu, Ankari, Izmiru, Adani i Antaliji. Samo u Istanbulu ima 45 centara - državne i privatne bolnice, laboratorije i međunarodni aerodromi.

Tursko Ministarstvo zdravlja postavilo je čak i telefonsku liniju za konkretne odgovore na pitanja u vezi sa kovidom, tako da pozivom na 184 možete lako doći do operatera i zatražiti detaljnije informacije.

Ono što je najvažnije jeste da svi nude rezultati PCR testa isti dan.

Ukoliko izaberete da se testirate na aeodromu, rezultati testa stižu za dva i po do četiri sata, ali se putnicima savetuje da dođu najmanje pet ili šest sati pre. Oni koji imaju ranije letove neće imati prioritet. Rezultati testa se mogu preuzeti digitalno iz vladine aplikacije e-nabiz nakon što unesete poslednje četiri cifre svog matičnog broja.

Dok međunarodni aerodromi sprovode testove prvenstveno za putnike sa dokazima o podacima o letu, mnoge privatne bolnice takođe pružaju ovu uslugu i rezultati se obično dobijaju istog dana. Ako je putnik pozitivan, dobijaju se uputstva, lekovi i lečenje po potrebi u bolnici ili se šalju kući u karantin na 10 do 14 dana.

U privatnim ustanovama test košta 30 evra, a to je standardna cena i u priobalnim područjima. Osim toga, mnoge privatne klinike nude VIP uslugu, odnosno dolazak u hotel na testiranje, a pojedini hoteli to i sami organizuju.

Lista centara u kojima se možete testirati pred povratak u Srbiju možete pronaći ovde.

Egipat 30 evra

PCR test u Egiptu košta 35 dolara (30 evra), a budući da građani Srbije u većni slučajeva idu preko turističkih agencija, onda mogu računati na to da će agencija organizovati odlazak do laboratorije ili dolazak stručnog tima u hotel dan ili dva pred put.

Nemci i Španci najskuplji

Izuzetak

Srpski državljani koji se vraćaju iz Sjedinjenih Američkih Država mogu priložiti negativan antigenski FIA Rapid test (ne stariji od 48 sati).

Ukoliko se vraćate iz Nemačke ili Španije, isplativije je prihvatiti meru karantina, pa test uraditi u Srbiji.

Nemačka je jedna od najskupljih zemalja u Evropi kada je u pitanju testiranje putnika, pa tako jedan test može koštati od 128 do 150 evra.

S druge strane, u Belgiji je prisutna jedna neobična situacija, pa tako PCR test košta manje od antigenskog, odnosno 50 evra, dok brzi test može stajati i do 120 evra. Međutim, ukoliko se vraćate iz Belgije imajte na umu da se rezultati PCR testa u proseku čekaju između 24 i 48 sati, a u veoma izuzetnim slučajevima i do 72 sata.

U Španiji pak, koja prihvata srpske turiste sa negativnim testom, PCR test košta 100 evra, što znači da putnik ima dodatni trošak.

Francuska takođe nudi PCR testove po ceni od 50 evra, a antigenske za 30. U drugim zemljama kao što su Malta i Litvanija, antigenski test košta između 33 i 43 evra, dok u Češkoj jedan PCR test košta 57 evra.

Komentari (0)

Putovanja