Novosti

Pre ulaska u Švajcarsku obavezna elektronska prijava, za nevakcinisane dva testa

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2021

-

09:51

Pre ulaska u Švajcarsku obavezna elektronska prijava, za nevakcinisane dva testa
Pre ulaska u Švajcarsku obavezna elektronska prijava, za nevakcinisane dva testa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svi putnici koji dolaze u Švajcarsku od sutra će morati elektronski da se prijave, bez obzira na način ulaska u zemlju, predviđeno je novom uredbom švajcarske vlade, koja ima i novinu za nevakcinisane. Takođe, predviđena su dva testa za nevakcinisane, prihvataju se sertifikati o vakcinaciji, koji, takođe, mogu da se "konvertuju", odnosno zavedu i u Švajcarskoj, ali samo za vakcine protiv kovida 19 koje je prihvatila Evropska agencija za lekove (EMA).


Naime, švajcarska vlada izdala je novu uredbu o ulasku u zemlju, po kojoj će od ponedeljka, 20. septembra, svi koji nisu vakcinisani i nisu preležali koronavisurs, prilikom ulaska u Švajcarsku, morati da pokažu negativan test, a pored toga, za četiri do sedam dana nakon ulaska, moraće ponovo da se testiraju i rezultat prijave kantonu u kojem žive ili odsedaju tokom boravka u Švajcarskoj.

Svi putnici, vakcinisani ili ne, moraju da ispune elektronski formular o ulasku u Švajcarsku, kojim god prevoznim sredstvom da su ušli u zemlju.

Kazne za one koji se ne budu pridržavali mera

Ministar zdravlja Alen Berse rekao da slede kazne za one koji se ne budu pridržavali mera. Tako je kazna za nedostajući test 200 franaka, a ukoliko nekome zafali elektronski formular, moraće da plati 100 franaka.

Izuzeci postoje za putnike u tranzitu, prevoz robe i prekogranične radnike, kao i za mlađe od 16 godina. Takođe, kantoni su zaduženi da kontrolišu da li su svi uradili i obavezan drugi test. Kontrole neće biti sveobuhvatne, već će se to činiti na slučajnom uzorku.

Na granicama su za kontrolu zadužene Uprava carine i lokalna policija. Testiranje pre ulaska u zemlju, kao i nakon dolaska u Švajcarsku, plaća sam putnik, a priznaju se i antigenski i PCR testovi.

Pored ovih obaveza, švajcarska vlada je saopštila da osobe vakcinisane u inostranstvu ili koje su u inostranstvu preležale koronavirus, mogu da dobiju švajcarski kovid sertifikat. Taj sertifikat mogu da dobiju samo vakcinisani onim vakcinama koje priznaje EMA, a time je i turistima omogućeno da učestvuju u društvenom zivotu Švajcarske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja