Novosti

Zaokret u politici SAD: Vašington otvara granice, od novembra moguć ulazak stranih revakcinisanih putnika

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2021

-

20:44

Zaokret u politici SAD: Vašington otvara granice, od novembra moguć ulazak stranih revakcinisanih putnika
Zaokret u politici SAD: Vašington otvara granice, od novembra moguć ulazak stranih revakcinisanih putnika - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

SAD će u novembru ponovo dozvoliti ulazak putnicima iz Kine, Indije, Velike Britanije i mnogih evropskih zemalja, a koji su revakcinisani protiv kovida, saopštila je danas Bela kuća.

Odluka, koju je objavio koordinator Bele kuće za borbu protiv korone DŽef Zajents predstavlja iznenadni zaokret u politici Bajdenove administracije, koja je prošle nedelje poručila da još nije vreme da se ukinu bilo kakve mere, preneo je Rojters.

Mere su sprečile na desetine hiljada stranaca da dođu u SAD da vide članove porodice, a takođe su drastično smanjena i poslovna putovanja.

Zabrane ulaska za neameričke državljane prvo su uvedene za putnike iz Kine u januaru 2020. godine, pod mandatom Donalda Trampa, a onda su se zabrane širile i na ostale države narednih meseci.

 

 

SAD će prihvatiti potpuno vakcinisane putnike iz Šengenske zone, kao i iz Velike Britanije, Irske, Kine, Indije, Južne Afrike, Irana i Brazila.

Zajents nije precizirao kog datuma će doći do popuštanja mera za putnike, osim što je rekao "početkom novembra", dodaje britanska novinska agencija.

Još nije poznato koje će vakcine biti prihvaćene

Premijer Velike Britanije Boris DŽonson je nazvao ovu objavu "fantastičnim podstrekom za poslove i trgovinu, ali i kao veliku stvar za porodice i prijatelje sa obe strane (Atlantika) koje mogu da budu ponovo zajedno".

Amerikanci koji dolaze iz inostranstva, a nisu vakcinisani, moraće da pokažu dokaz o negativnom PCR testu urađenom dan pre puta i moraće da pruže dokaz da su kupili antivirusni test po ulasku u SAD.

Bela kuća je navela da će američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) odlučiti koje će vakcine biti prihvaćene za ulazak u zemlju.

Stranci će morati da prilože dokaz o vakcinaciji pre putovanja i neće morati da idu u karantin po dolasku.

EU pozdravila odluku SAD

Evropska unija pozdravila je današnju najavu SAD da će početkom novembra otvoriti svoje granice za putnike iz EU koji su vakcinisani protiv kovida, nakon sto su početkom 2020. bile uvedene restrikcije za putovanja.

"Ovo je dugo očekivani korak koji će puno značiti za odvojene porodice i prijatelje, a dobra je vest i za biznis", navodi se na Tviter profilu Evropske komisije.

Odluka SAD će se odnositi i na ublažavanje mera za putnike iz Kine i Indije, podseća Rojters.

Zvaničnici EU su se dogovorili krajem avgusta da uklone SAD sa liste bezbednih zemalja, zbog povećanja kovid slučajeva u toj zemlji, što znači da će se američki putnici suočiti sa oštrijim kontrolama, kao što su kovid testovi i karantin.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja