Novosti

Velika Britanija pojednostavila pravila za putovanja - karantin i dalje za zemlje sa crvene liste

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2021

-

10:36

Velika Britanija pojednostavila pravila za putovanja - karantin i dalje za zemlje sa crvene liste
Velika Britanija pojednostavila pravila za putovanja - karantin i dalje za zemlje sa crvene liste - Copyright Tanjug AP/Tony Hicks

veličina teksta

Aa Aa

U Velikoj Britaniji su danas stupila na snagu nova pojednostavljena pravila za putovanja, pri čemu je sistem "semafora" zamenjen samo jednom "crvenom" listom.

Naime, većina kompletno vakcinisanih putnika koji dolaze iz zemalja koje nisu na "crvenoj" listi više neće morati da se testiraju pre nego krenu put Velike Britanije, javlja BBC.

Ali, oni koji dolaze iz zemalja sa "crvene" liste i dalje moraju da plate karantin u hotelu u trajanju od 10 dana.

Britanska avio-industrija je saopštila da će olakšati i pojeftiniti putovanja u inostranstvo.

U skladu sa najnovijim izmenama, "zelena" i "žuta" lista su ukinute.

Pravila testiranja se takođe ublažavaju za ljude sa odredišta koja nisu na "crvenoj" listi, a koji su vakcinisani u Velikoj Britaniji, EU, SAD ili 18 drugih zemalja.

Svako mlađi od 18 godina, koji ima prebivalište u ovim zemljama, takođe može putovati u Veliku Britaniju bez testiranja.

Međutim, ljudi koji nisu potpuno vakcinisani moraće da urade test pre polaska, i PCR test drugog i osmog dana nakon povratka, i u obavezi su da se samoizoluju 10 dana kod kuće.

Britanski ministar za saobraćaj Grant Šaps je izjavio da Britanija ovakvim potezom "ubrzava ka budućnosti u kojoj putovanja ponovo nastavljaju da budu bezbedna".

Komentari (0)

Putovanja