Novosti

Grčka želi da počne sa primenom Digitalnog sertifikata i pre 1. jula

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2021

-

11:45

Grčka želi da počne sa primenom Digitalnog sertifikata i pre 1. jula
Grčka želi da počne sa primenom Digitalnog sertifikata i pre 1. jula - Copyright Youtube/Screenshot/Ο Πρωθυπουργός

veličina teksta

Aa Aa

Grčki ministar za digitalnu upravu Kirijakos Pijerakakis izjavio je danas da je Digitalni kovid sertfikat Evropske unije standardan, bezbedan i proverljiv dokument za celu Uniju koji podrazumeva blisku saradnju između država članica.

Pijerakakis je danas izvršio prezentaciju Digitalnog sertifikata EU i u prisustvu grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i potpredsednika Evropske komisije Margaritisa Šinasa, i tačno objasnio kako on funkcioniše putem sajta gov.gr, prenosi ANA.

Ministar je rekao da postoji zajednički okvir EU koji će državama članicama omogućiti da izdaju sertifikate koji su standardni, bezbedni i proverljivi u celoj Uniji.

Dodao je da turisti takođe imaju priliku da putem platforme PLF dobiju sertifikat.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis potvrdio je spremnost da njegova zemlja aktivira digitalni kovid sertifikat Evropske unije i pre 1. jula, a pozvao je druge zemlje da to učine kako bi olakšale bilateralne pregovore.

Grčka je bila jedan od prvih zagovornika zajedničkog sertifikata kojim bi se olakšala ograničenja putovanja unutar Evropske unije i doprinelo da zemlja brže izađe iz recesije podizanjem prihoda od turizma.

Evropski savet i parlament su prošle nedelje postigli dogovor o digitalnom zelenom sertifikatu nakon ubrzanja kampanje vakcinacije koja omogućava veće ukidanje ograničenja.

Očekuje se da će Evropski parlament usvojiti zakon u nedelji od 7. juna, a više od desetak zemalja EU, uključujući Francusku i Španiju, složile su se da testiraju sistem pre njegovog pokretanja 1. jula.

Ova potvrda pokazuje da li je osoba primila vakcinu, imala nedavni negativan test ili imunitet na kovid 19.

Besplatni sertifikat imaće oblik QR koda na pametnom telefonu ili papiru, i omogućavaće vlastima da utvrde kovid status posetioca na osnovu evidencije u njegovoj matičnoj zemlji EU.

 

 

 

Komentari (0)

Putovanja