Novosti

SAD od sutra otvorene za strane putnike, na snazi će biti posebna pravila

Komentari

Autor: FoNet

07/11/2021

-

20:36

SAD od sutra otvorene za strane putnike, na snazi će biti posebna pravila
SAD od sutra otvorene za strane putnike, na snazi će biti posebna pravila - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države pripremaju se da od sutra ponovo otvore svoje kopnene i vazdušne granice putnicima koji su potpuno vakcinisani protiv koronavirusa, čime će biti okončane dvadesetomesečne restrikcije koje su razdvajala porodice, otežavala turizam i zategnule diplomatske veze, javlja danas AFP.

Zabrana, koju je početkom 2020. uveo tadašnji predsednik Donald Tramp i koju je podržao njegov naslednik Džo Bajden, naišla je na široke kritike i postala je simbol potresa izazvanih pandemijom, a ograničenja su bila posebno nepopularna u Evropi, Kanadi i Meksiku, podseća francuska agencija.

U nastojanju da se uspori širenje koronavirusa, granice Sjedinjenih Država zatvorene su nakon marta 2020. za putnike iz velikih delova sveta, uključujući Evropsku uniju, Britaniju i Kinu, Indiju i Brazil, a zabranjene su i kopneni ulasci iz Meksika i Kanade.

Vazduhoplovne kompanije su, na najavu otvaranja granica Sjedinjenih Država, povećale broj prekookenskih letova uz korišćenje većih aviona u sektoru ekonomije koji je pandemija bacila na kolena, navodi AFP.

Ukidanje zabrane putovanja će se odnositi na više od 30 zemalja, ali ulazak u Sjedinjene Države neće biti potpuno neregulisan jer američke vlasti planiraju da pažljivo prate status vakcinacije putnika, ai dalje će zahtevati negativne testove na koronavirus.

Sjedinjene Države će od ponedeljka zahtevati da putnici u vazdušnom saobraćaju budu potpuno vakcinisani i testirani u roku od tri dana pre putovanja, a sistem kontrole moraće da uspostave aviokompanije, navodi AFP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja