Novosti

Detaljna lista o prihodima Beograda od turizma u 2021 - odakle je bilo najviše posetilaca i ko je trošio najviše novca

Komentari

Autor: Tara Tomović

31/12/2021

-

11:23

Detaljna lista o prihodima Beograda od turizma u 2021 - odakle je bilo najviše posetilaca i ko je trošio najviše novca
Detaljna lista o prihodima Beograda od turizma u 2021 - odakle je bilo najviše posetilaca i ko je trošio najviše novca - Copyright Tanjug/Tara Radovanović; AP Photo/Darko Vojinovic;

veličina teksta

Aa Aa

U odnosu na 2020. godinu Beograd je na dobrom putu oporavka kada je u pitanju turizam. Iako brojke nisu na nivou kao pre pandemije koronavirusa, značajno su više nego pre godinu dana. Najveći broj dolazaka beleže gosti iz Bosne i Hercegovine, koji su ujedno u našoj zemlji do kraja oktobra ostavili 144 miliona evra, dok najviše noćenja beleže gosti iz Indije.

"Gostiju je mnogo više nego prošle godine, pa će popunjenost hotela i zarada biti značajni. Najviše je gostiju iz regiona. Osnovni razlog leži u činjenici da se gost u regionu oseća sigurno, povratak sa putovanja je uvek izvestan bez obzira na to koliko se epidemijska situacija brzo menja, a rizik je smanjen na najmanju meru. Tu su, naravno i Rusi", kaže za Euronews Srbija Miodrag Popović direktor Turističke organizacije Beograda.

Pandemija korone donela je i potpuno novu strukturu gostiju prestonice, pa tako danas možemo videti turiste iz zemalja kojima Srbija nije bila uobičajena na listi destinacija.

"Pandemija koronavirusa primorala nas je da, koristeći pre svega onlajn alate u promociji, povećamo zainteresovanost za Beograd u periodima kada su putovanja bila gotovo nemoguća", ističe Popović dodajući da smo upravo na taj način dobili neka tržišta koja su odgovorila većim brojem dolazaka, a tu se pre svega najviše misli na goste iz Rusije.

Stoga ove godine brojimo sve više gostiju iz Rusije koje je na ideju da obiđu srpsku prestonicu - čak i više puta, podstakla upravo vakcinacija. Značajn broj ruskih turista ove godine putovao je u Srbiju u organizovanim turama kako bi se vakcinisali nekom od inostranih vakcina koje ne postoje u njihovoj zemlji. Dok su neki provodili sve tri nedelje između prve i druge doze u Beogradu, drugi su se pak, ponovo vraćali i tako bolje upoznavali našu prestonicu.

 

 

Osim toga, nekoliko hiljada Rusa se ove godine i doselilo u našu prestonicu iz koje rade onlajn, pa su i, prema nezvaničnim podacima prvi po deviznoj zaradi.

Na povećan broj turista, ali i njihovu raznolikost svakako su uticali uslovi režima ulaska u našu zemlji koji su bili prilično blagi u odnosu na zemlje Evropske unije. To je rezultiralo time da je za četiri hiljade odsto skočio broj dolazaka iz Indije.

"Mi smo još 2018. godine imali kampanju sa indijskim agencijama koje su specijalizovane za građane Indije koji žive i rade u inostranstvu, posebno u zemljama Zaliva. Kada su se ove godine Srbija, odnosno Beograd našli u 'zelenoj zoni', Indijci su počeli da dolaze kod nas kako bi obavezan period pre povratka u zemlje u kojima rade, a on je bio 15 dana, ispunili u državi koja je u zelenoj zoni"

Sve je više i državljana SAD-a koji su shvatili da je Srbija idealna lokacija za digitalne nomade, pa se i zavidan broj doselio u našu prestonicu. Jedna od njih je i Katka Lapelosova koja je direktnim letom iz Njujorka došla na trodeljni odmor u našu prestonicu, a na kraju kupila stan i ostala da živi u Beogradu.

Rusi i Indijci najveće iznenađenje

Prema podacima Turističke organizacije Beograda, u periodu od 1. januara do 31. oktobra 2021. godine, najviše dolazaka u prestonicu Srbije zabeleženo je iz Bosne i Hercegovine. Rusi, koji nekada nisu bili ni u top 10 najbrojnijih posetilaca Beograda, sada su zahvaljujući vakcinalnom turizmu dospeli na drugo mesto. Na trećem mestu nalaze se gosti iz Nemačke, potom iz Turske, a tek na petom mestu iz Crne Gore. Preostala mesta na listi zauzeli su gosti iz Severne Makedonije, Indije, Hrvatske, Slovenije i SAD.

Ipak, najviše noćenja zabeležili su državljani Indije koji su se zadržavali u proseku dve nedelje u našoj zemlji, potom Ruske Federacije, a zatim i Turske.

 

 

Zanimljivo je da smo najviše posetilaca imali upravo iz BiH, ali se oni nalaze tek na četvrtom mestu kada je u pitanju broj noćenja u srpskoj prestonici. Za njih je Beograd najbolje mesto za vikend putovanja, pa je tako prosek ostajanja dva do tri noćenja.

Na petom mestu našli su se turisti iz Nemačke, što sami Nemci, što oni srpskog porekla. Potom se na šestom mestu nalaze Crnogorci, a onda Amerikanci, Kinezi, Hrvati i Makedonci.

Ko je ostavio najviše novca?

Beograd je do kraja oktobra prihodovala preko milijardu i dvesta hiljada evra od turizma. A u ovoj godini koja je bila više nego raznovrsna po pitanju nacionalnosti koje su nas posećivale, tako se promenila i lista onih koji su ostavljali najviše novca u Beogradu.

Možda su imali mali broj noćenja, ali se svakako nisu štedeli dok su u Beogradu, pa su se na prvom mestu našli državljani BiH od kojih smo prihodovali 144 miliona evra, a potom i Crne Gore koji su u Srbiji potrošili 84 miliona evra.

Najveće ovogodišnje iznenađenje, odnosno gosti iz Rusije potrošili su 83 miliona evra.

Iako su godinama tradicionalni gosti, veza između Srbije i Turske nikad nije bila jača, barem kada je u pitanju turizam između naše dve zemlje. Naime, Turci kojima je Beograd sve zanimljivija destinacija, ostavili su čak 76 miliona evra u našoj prestonici. Na petom mestu su Nemci sa 69 miliona evra, a na šestom gosti iz Indije koji su potrošili 66 miliona evra za vreme boravka u Beogradu.

Gosti iz Grčke našli su se tek na 10. mestu premda je Srbija sve atraktivnija destinacija za goste sa severa ove zemlje, dok su se susedi iz Hrvatske našli na 12. mestu ostavivši 42 miliona evra.

Što se komšiluka tiče, od gostiju iz Bugarske prihodovali smo 19 milona evra, a od Albanaca devet.

Koliko smo mi potrošili u inostranstvu?

Potpuno neočekivani podaci o tome u kojoj su zemlji građani Srbije ove godine najviše potrošili novca, ujedno su i najbolji dokaz da zemlje koje "opuste" korona mere i mudro razmotre uslove za ulazak, mogu da računaju i na velike prihode, ali i zaštitu javnog zdravlja.

Najviše novca, odnosno čak 249 miliona evra građani Srbije su ove godine ostavili u Turskoj, a nešto manje Grčkoj, tačnije 177 miliona. U Crnoj Gori smo ove godine potrošili 95 miliona evra, a u Nemačkoj čak 55.

Visoko peto mesto dele Ujedinjeni Arapski Emirati i Hrvatska, tačnije dve države u kojima smo ostavili po 29 miliona evra.

Što se komšijskih zemalja tiče u Mađarskoj smo rashodovali 12 miliona evra, u Bugarskoj 16, a u Albaniji 13.

Italijani u Beogradu ostavili čak 25 miliona evra, dok smo mi kod njih tek milion, ali ponajviše zbog toga što ova zemlja od početka pandemije nije bila otvorena za srpske turiste, već samo za one koji ih esencijalnih razloga moraju da putuju.

A da li su vlasnici hotela i hostela u Beogradu zadovoljni, saznajte u prilogu.

Euronews TV

Komentari (0)

Putovanja