Novosti

Danska olakšala mere za ulazak u zemlju, prihvata se vakcina Sinofarm

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Šengen viza info

30/01/2022

-

16:35

Danska olakšala mere za ulazak u zemlju, prihvata se vakcina Sinofarm
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danska je poslednja u nizu zemalja koje su olakšale mere za ulazak stranim turistima, uprkos velikom broju slučajeva koronavirusa u Evropi.

Ministarstvo zdravlja donelu je odluku da se ukloni većina dosadašnjih mera, uključujući testiranje pre ulaska u zemlju i ograničenje krstarenja. Takođe, proširen je i spisak vakcina koje se prihvataju u Danskoj. 

"Privremene strože mere kao što je testiranje pre ulaska, uvedene 27. decembra, sada se postepeno ukidaju. Dosadašnja opšta ograničenja ulaska koja su bila na snazi pre uvođenja pooštrenih privremenih ograničenja nastavljaju se od utorka, 1. februara i trajaće privremeno do 28. februara", navodi se u saopštenju Ministarstva u kojem se najavljuje ublažavanje mera.

Dalje se najavljuje da je lista vakcina prihvaćenih za putovanje u zemlju proširena za još četiri koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO). 

Za ulazak u Dansku sada se prihvataju vakcine sledećih proizvođača: Fajzer/Biontek, Moderna, AstraZeneka, Jansen, Novavaks, Kovišild, Kovaksin, Sinovak i Sinofarm.

Ranije je Danska za ulazak na svoju teritoriju prihvatala samo pet prvih vakcina sa ove liste, koje jedine imaju dozvolu za stavljanje u promet u EU na preporuku Evropske agencije za lekove (EMA), prenosi portal "Šengen viza info".

Takođe, u Danskoj je ukinut i uslov da turisti moraju da budu stalni državljani zemlje EU/Šengena, OESR, ili zemlje pod visokim rizikom od kovida 19, kako bi im vakcinacija bila priznata. 

Ukidanje svih ovih ograničenja znači da putnici iz celog sveta mogu da uđu u Dansku od 1. februara pd uslovom da imaju dokaz o vakcinaciji protiv koronavirusa nekom od priznatih vakcina, ili dokaz o preležanom virusu.

"Lica koja ulaze u EU i zemlje Šengena bez validnog dokaza o vakcinaciji ili o preležanom koronavirusu, moraju da urade test u roku od 24 sata po ulasku u zemlju, osim ako nemaju negativan antigenski test rađen 48 sati, ili PCR rađen 72 sata pre ulaska u zemlju", saopštili su iz danskog ministarstva zdravlja.

Putnici iz Bahreina, Čilea, Kolumbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Indonezije, Kuvajta, Novog Zelanda, Perua, Katara, Ruande, Saudijske Arabije, Južne Koreje i Urugvaja koji žele da uđu u Dansku bez validnog dokaza o vakcinaciji ili oporavku od koronavirusa, moraju da pokažu negativni rezultat testa na koronavirus urađen u poslednja 24 sata.

Putnici iz zemalja ostatka sveta koji uđu na osnovu negativnog testa na koronavirus, trebalo bi da se izoluju po dolasku u Dansku. Oni, međutim, mogu da napuste izolaciju ako su negativni na PCR testu, ne ranije od šestog dana izolacije.

Komentari (0)

Putovanja