Novosti

Grci objavili kada zvanično počinje turistička sezona, ove godine znatno ranije nego 2021.

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2022

-

14:59

Grci objavili kada zvanično počinje turistička sezona, ove godine znatno ranije nego 2021.
Grci objavili kada zvanično počinje turistička sezona, ove godine znatno ranije nego 2021. - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Grčki ministar turizma Vasilis Kikilijas saopštio je danas da će turistička sezona zvanično početi već 1. marta, znatno ranije nego prošle godina. Nakon što je pandemija koronavirusa zaustavila globalna putovanja 2020. godine, grčki turizam je pretrpeo najgoru godinu u istoriji sa samo sedam miliona posetilaca koji su doneli prihod od četiri milijarde evra, prenosi agencija Rojters.

Industrija, koja čini petinu privrede, počela je da se oporavlja prošle godine kada je sezona, koja je zvanično počela u maju, donela oko 10,5 milijardi evra prihoda, daleko manje od rekorda svih vremena koji je zabeležen u 2019. godini.

"Postoji velika potražnja i velika dinamika za grčki turizam 2022. godine", rekao je ministar turizma Kikilijas u intervjuu za Rojters.

AP/Petros Giannakouris

 

Ranije otvaranje sezone znači da će hoteli koji se zatvaraju tokom zimskih meseci moći ponovo da se otvore ranije. Kikilijas, koji je bio ministar zdravlja za vreme vrhunca pandemije koronavirusa, nije želeo da govori o prognozama za ovu godinu, rekavši samo da će biti bolja od 2021. godine.

Grčka je napredovala iznad svojih ciljanih prihoda za 2021. godinu, što je on naveo kao "pozitivan znak za optimizam".

Zemlja je već ublažila mere ograničenja putovanja koje su uvedene u cilju borbe protiv širenja kovida 19, a potpuno vakcinisanim posetiocima nije potreban negativan test za ulazak u zemlju.

AP/Yorgos Karahalis

 

"Grčka je od danas otvorena za sve. Ali prava sezona, letnja sezona, počinje za nas 1. marta", poručio je Kikilijas.

Kao i većina evropskih zemalja, Grčka je zabeležila porast broja infekcija u januaru zbog omikron soja koronavirusa.

"Posle ove ogromne krize globalnog javnog zdravlja, ljudi žele da putuju, uživaju u odmoru, troše novac, a mislim da je Grčka najbolja destinacija", rekao je ministar turizma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja