Novosti

Šta nas ovog leta čeka u Grčkoj? Poskupljuju gorivo, trajekti, giros, ali postoje i opcije za uštedu

Komentari

Autor: Tara Tomović

02/04/2022

-

13:20

Šta nas ovog leta čeka u Grčkoj? Poskupljuju gorivo, trajekti, giros, ali postoje i opcije za uštedu
Šta nas ovog leta čeka u Grčkoj? Poskupljuju gorivo, trajekti, giros, ali postoje i opcije za uštedu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Od početka ruske invazije na Ukrajinu prošlo je nešto više od mesec dana, a cene osnovnih životnih namirnica i energenata vrtoglavo su porasle u mnogim evropskim zemljama. Grčka je upravo jedna od najpogođenijih zemalja, pa tako talas poskupljenja neće poštedeti ni srpske turiste koji se ovog leta upute u tu zemlju.

Iako je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić u razgovoru za Euronews Srbija najavio da će Grčka biti zemlja koja će najmanje podići cene smeštaja u predstojećoj sezoni – od pet do sedam odsto apartmatski, a od 10 do 15 hotelski – čini se da će ove godine biti potrebno izdvojiti više novca za džeparac.

Viki Karantzavelu, urednica sajta “Travel Daily News“ u razgovoru za Euronews Srbija kaže da nema sumnje da su cene više, ali da postoji nada da će se do leta situacija srediti.

“Jako su porasle cene struje i naftnih derivata, to je istina. Ali, istina je da do leta može doći i do pada. Desilo se nešto neočekivano i tržište je tako i reagovalo. Međutim, do leta može doći do smanjenja cena, ali to ne možemo sada da znamo jer sve zavisi od daljeg toka rata u Ukrajini“, kaže Karantzavelu.

Da se turistička industrija u Grčkoj suočava sa brojnim preprekama neposredno pred početak sezone, ali i da je rat već počeo negativno da utiče na turizam, vidi se u smanjenom broju rezervacija u predsezoni. U prilog tome, predsednik Panhelenske federacije hotelijera (POKS) Grigoris Tasios kaže da rezervacije trenutno dostižu tek jednu desetinu u odnosu na period pre pandemije, dodajući da se stopa pada razlikuje od oblasti do oblasti.

Šta sve poskupljuje?

Dok je račun za struju nekada iznosio 180 evra, danas on dostiže čak 400! Više su i cene osnovnih životnih namirnica, a najvidljivija poskupljenja ogledaju se u onim "najpovoljnijim" namirnicama, kao što je najpoznatija grčka brza hrana – giros, koji je poskupeo za evro do dva, zavisno od regije.  

"Skočile su cene sirovina, potom energenata, a onda i transporta. Kako da onda sve to ne povuče i porast namirnica koje su zastupljene u našoj ishrani", pita se u razgovoru za GRTimes Savas Kesidis, predsednik Panhelenske federacije mesara (POKK) koji dodaje da je cena svinjskog mesa samo u jednoj nedelji "eksplodirala" za 50 do 60 centi po kilogramu, a 30 centi za kilogram piletine.

Cena dizela i benzina na pumpama prelazi dva evra, a upravo zbog tih poskupljenja najavljeno je i da će drumski i vazdušni prevoz koji organizuju naše agencije poskupeti za barem 10 evra, što znači da bi cena autobuske karte do Halkidikija mogla iznositi 70, umesto pređašnjih 60 evra.

"Gorivo je toliko poskupelo da oni koji su već uplatili letovanje treba da računaju na doplatu kada je avionski prevoz u pitanju - ne u velikoj meri, ali negde između 10 i 25 evra po karti. Vrlo je moguće da će povećanje cena nafte uticati i na druge usluge, ali za sada nemamo takve informacije", rekao je Seničić u ranijoj izjavi za Euronews Srbija.

On je istakao da od povećanja cena neće biti izuzet ni autobuski prevoz za koji se očekuje poskupljenje karte od 10 do 15 odsto.

"Na primer, ako je prosečna karta do Grčke bila 60 evra, sada će biti oko 10 do 15 evra više. Dakle, za očekivati je da bude korigovanja cena", kaže on. 

AP/Michael Varaklas

 

Osim toga, od 18. marta poskupele su i cene karata za trajekte, a od prvog aprila najavljeno je i novo poskupljenje zbog čega se traži da reaguje i Ministarstvo pomorstva i ostrvske politike. Ministar Janis Pakiotakis pokušava da kroz razgovor sa Ministarstvom finansija obezbedi subvencije za gorivo kako bi se izbeglo dalje povećanje cene karata.

Najviše su poskupeli trajekti od luke Pirej, pa tako karta koja je do Parosa koštala 38,5 evra sada iznosi 42,5 evra, dok su na nekim linijama cene povećane i za pet evra. Slična povećanja od oko 10 posto važe i za transport vozila. Na primer, na liniji od atinske luke Rafina do Mikonosa karta koja je koštala 67 evra, od 1. aprila iznosiće 70.

Letovanje u sopstvenoj režiji?

Ako se trend povećanja cena ustali i one evidentno budu više nego prethodne godine, Karantzavelu predlaže turistima iz Srbije da naprave neke promene u odnosu na prethodne godine.

“Srbi odlično poznaju Grčku i mislim da oni koji voze automobile ove godine treba da organizuju letovanje u sopstvenoj režiji kako bi barem malo uštedeli na procentu koje agencije uzimaju za sebe“, kaže ona.

Dodaje da je u Grčkoj pregršt destinacija koje srpski turisti još nisu imali prilike da upoznaju upravo zbog jednostranosti ponuda u agencijama i tendencije da najviše nude lokacije na severu Grčke.

“Vreme je da se otkrije južna Grčka, a Peloponez ponajviše. Jeste da je malo dalje, ali ima toliko toga da ponudi i veliki izbor, pa su tako u manjim mestima i niže cene. Možda i niže od onih na Halkidikiju“, ističe Karantzavelu.

Unsplash

 

Karantzavelu ističe da Grčka prednjači u broju opština koje su "bajk frendli“, odnosno imaju uređene biciklističke staze, pa tako nije ni loš način uštede, ali i obilaska, poneti bicikle i njima obilaziti plaže.

“Imamo deset opština koje imaju sertifikate, jedna od njih je i Aristotelis koji se nalazi ispod Svete gore na Halkidikiju i obiluje prelepim plažama", zaključuje ona u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (1)

Natalija

04.04.2022 16:17

Uvek postoje opcije za uštedu, što je lepo. Doduše, ja u Grčku radije ne bih išla samo na odmor, bilo bi lepo živeti tamo. Znam da to nije neka sreća, kao ni kod nas, ali oni bar imaju lepšu klimu i more. Da mogu, sutra bih pozvala medjunardone selidbe pro move i otišla tamo da živim. Nažalost, za sada ništa ali, biće jednog dana, sigurna sam.

Putovanja