Novosti

Grčki ministar turizma: Cena PCR-a nesrazmerna platama na Balkanu, uskoro u Grčku i sa antigenskim testom

Komentari

Autor: Tara Tomović

13/06/2021

-

15:31

Grčki ministar turizma: Cena PCR-a nesrazmerna platama na Balkanu, uskoro u Grčku i sa antigenskim testom
Grčki ministar turizma: Cena PCR-a nesrazmerna platama na Balkanu, uskoro u Grčku i sa antigenskim testom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grčki ministar turizma Haris Teoharis tokom posete Solunu objavio je da će se uskoro prihvatati i antigenski testovi za ulazak u Grčku. Posebnu traku za vakcinisane na graničnim prelazima, tražio je guverner Centralne Makedonije Apostolos Tzitzikostas.

Šansa da vas nasumično testiraju pri ulasku u Grčku na nekoj od kopnenih granica je 5 prema 1.000, istakao je ministar turizma ove zemlje Haris Teoharis, u toku sastanka sa guvernerom Centralne Makedonije.

"Bezbedni smo", rekao je i dodao da otvaranje turizma ne znači izlaganje opasnosti, već sprovođenje pažljivo izrađenog, a prvenstveno dobro implementiranog plana.

Teoharis je rekao guvereneru da će se narednih dana dozvoliti i uvođenje antigenskog testa za ulazak turista u zemlju. Kako kaže, zbog visoke cene PCR testa u balkanskim državama, važno je misliti o tome.

"Uvođenje antigenskog testa će smanjiti jedan veliki problem koji smo mi prepoznali. Moramo da razumemo da je, u zemljama iz kojih turisti dolaze u Severnu Grčku, cena PCR testa 80 evra. Taj trošak je jako važan faktor u odlučivanju gde će ići na letovanje, jer je, u odnosu na prosečnu platu na Balkanu, nesrazmeran", istakao je.

Ministar turizma istakao je da prepoznaje značaj turizma na Severu Grčke, zbog čega je u stalnom međunarodnom kontaktu sa zvaničnicima iz Rumunije, Srbije, Poljske i Rusije.

Posebna traka za vakcinisane

Za područje Centralne Makedonije, turizam je jedan od glavnih izvora prihoda, a u poslednje poslednje tri godine i prvi region u Grčkoj po turističkim posetama, istakao je guvener oblasti Apostolog Tzitzikostas.

"Nećemo dozvoliti da propustimo taj trenutak", rekao je i zatražio tri posebne mere za što efikasniji rad drumskih graničnih prelaza:

EPA/GEORGI LICOVSKI

 
  • Rad svih prekograničnih prelaza 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji.
  • Posebnu traku za vakcinisane kako ne bi dugo čekali oni koji imaju Digitalni zeleni sertifikat.
  • Veći broj zdravstvenih radnika iz Nacionalne organizacije za javno zdravlje radi sprovođenja brzih ili drugih testova na granici za one koji nemaju potrebna dokumenta.

"Vrlo je važno da ulaz turista u našu zemlju teče neometano, ali istovremeno i bezbedno. Treba da učimo iz grešaka od prošle godine, da se dobro držimo i idemo napred", zaključio je Tzitzikostas.

Komentari (0)

Putovanja