Novosti

Sve što treba da znate o rezervaciji karata za ulazak u Veneciju: Koliko će koštati i kako ih kupiti?

Komentari

Autor: Euronews

02/07/2022

-

23:12

Sve što treba da znate o rezervaciji karata za ulazak u Veneciju: Koliko će koštati i kako ih kupiti?
Unsplash - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti u Veneciji objavile su kako će funkcionisati rezervacija ulaznica za ovaj grad za turiste, tri godine nakon što je ovaj sistem prvi put predložen. Novo pravilo stupiće na snagu 16. januara 2023. godine.

Rezervacija ulaznica će biti obavezna za izletnike, ali ne i za one posetioce koji će noćiti u Veneciji, odnosno plaćati boravišnu taksu.

Grad je objasnio i kako posetioci mogu da rezervišu kartu, koliko će ona koštati i kako će se vršiti kontrole ulaznica. Sistem prodaje karata, za koji vlasti kažu da je prvi te vrste u svetu, ima za cilj da ublaži probleme masovnog turizma.

Ko će morati da ima kartu?

Posetioci koji dolaze javnim prevozom ili individualno, na samo jedan dan, moraće prethodno da rezervišu ulaznicu. Oni koji posećuju okolna ostrva kao što su Burano i Murano, takođe će morati da se registruju i plate. Jedna ulaznica je dovoljna čak iako turista želi da obiđe više ostrva, navodi Euronews.

Neki izletnici biće oslobođeni plaćanja, ali će i dalje morate da rezervišu dolazak. To uključuje stanovnike regije Veneto, studente i one koji posećuju članove porodice u gradu.

Lokalne vlasti su istakle da neće biti ograničenja u broju posetilaca, već samo povećanje cene ulaznica ukoliko se dostigne određeni broj gostiju.

profimedia

 

Kako posetioci mogu rezervisati karte?

Sistem onlajn rezervacija na više jezika biće dostupan na jesen za posetioce koji unapred žele da rezervišu svoje putovanje u Veneciju.

Nakon rezervacije, posetioci će dobiti QR kod koji će morati da pokažu kontrolorima karata.

Osobe koje dolaze javnim prevozom imaće mogućnost da kupe kartu zajedno sa svojom putnom kartom. Ako ova usluga ne bude dostupna, operateri javnog prevoza će putnicima davati obaveštenja u kojima će ih podsetiti na zahtev za rezervaciju.

Posetioci se podstiču da rezervišu unapred jer bi cene karata mogle da rastu vremenom.

Koliko će koštati?

Cena ulaznica variraće od tri do 10 evra u zavisnosti od sezone. U posebno prometnim periodima, posetioci će morati da plate veći iznos. To će se desiti kada broj posetilaca koji rezervišu dolazak u grad pređe određeni prag, koji još nije objavljen.

Takođe će postojati periodi kada posetioci moraju da prijave svoj dolazak, ali ne i da plate kartu. To će biti omogućeno onda kada se u gradu nalazi izuzetno mali broj turista.

Kako će se proveravati karte?

Kontrolori karata biće raspoređeni po celom gradu i proveravaće ulaznice posetilaca ili dokaze o izuzeću.

Vlasti takođe razmatraju uvođenje kapija na nekim pristupnim tačkama u grad, poput železničke stanice.

Posetioci koji dođu bez ulaznica moraće da plate punu naknadu od 10 evra i podležu kaznama od 50 do 300 evra.

Sav prihod od ulaznica biće uložen u usluge koje će pomoći stanovnicima grada, što uključuje održavanje, čišćenje i smanjenje troškova života.

Komentari (0)

Putovanja