Novosti

Grčka donela novu odluku o turistima koji se na letovanju zaraze kovidom

Komentari

Autor: ShengenVisaInfo.com, T.T.

09/07/2022

-

08:53

Grčka donela novu odluku o turistima koji se na letovanju zaraze kovidom
Grčka donela novu odluku o turistima koji se na letovanju zaraze kovidom - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Novom odlukom koje su grčke vlasti donele ranije ove nedelje utvrđeno je da turisti koji se zaraze kovidom 19 u Grčkoj više neće morati da idu u karantin.

Odlukom o zdravstvenom protokolu ministarstva turizma, zdravlja i privrede više neće biti karantinskih soba u hotelima. To znači da putnici koji se zaraze virusom neće morati da poštuju pravila samoizolacije dok su u Grčkoj, prenosi ShengenVisaInfo.

Sadašnje pravilo koje zahteva da svi zaraženi virusom ostanu u karantinu u periodu od pet dana, dakle, više neće važiti za putnike.

Napominje se da će, u skladu sa novim protokolima, putnici u Grčkoj moći da biraju da li žele da ostanu u samoizolaciji onoliko dana koliko su rezervisali smeštaj, dok oni koji to ne žele neće ni biti u obavezi.

Osim toga, turisti zaraženi kovidom moći će da pristupe i trajektima, avionima i drugim vidovima prevoza, ali će u tom slučaju morati da nose FFP2 ili KN95 masku za lice sve vreme.

Raste broj slučajeva, ali i turista

Grčka je još u maju ukinula sva ograničenja prelaska granice u vezi sa kovidom. Od tada je svim putnicima, bez obzira na zemlju porekla, dozvoljen ulazak u zemlju bez ograničenja.

Međutim, uprkos tome što se više ne zahteva potvrda o vakcinaciji, oporavku ili testiranju od putnika, vlasti bi uskoro mogle da izdaju preporuku nošenja maske u zatvorenom prostoru jer se broj slučajeva zaraze naglo povećao u poslednje četiri nedelje.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da je Grčka prijavila 113.373 nova slučaja infekcije i 150 smrtnih slučajeva u poslednjih sedam dana, te se svima preporučuje poštovanje osnovnih zdravstvenih mera.

AP Photo/Thanassis Stavrakis

 

Inače, grčki ministar turizma Vasilis Kikiljas rekao je da očekuje da će turistički sektor ove godine podstaći rast BDP-a. Ministar je istakao i da je broj dolazaka u porastu na nekoliko destinacija dodajući da zemlja beleži pozitivan trend.

Povećanje broja turista koji posećuju Grčku takođe je zabeleženo u istraživanju svetskog tržišta putovanja. Istraživanje je pokazalo da se šest od deset najboljih evropskih destinacija koje su zabeležile najveći porast u odnosu na 2019. godinu nalazi upravo u Grčkoj.

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Sumadija

11.07.2022 00:36

Pare,pare ,volim samo pare... one vezcaju one suskaju...

Putovanja