Briselske vesti

Evropski sud za ljudska prava presudio protiv Grčke zbog slučaja utapanja migranata

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2022

-

08:14

Evropski sud za ljudska prava presudio protiv Grčke zbog slučaja utapanja migranata
Evropski sud za ljudska prava presudio protiv Grčke zbog slučaja utapanja migranata - Copyright Hellenic Coast Guard via AP

veličina teksta

Aa Aa

Evropski sud za ljudska prava doneo je presudu protiv Grčke u slučaju potonuća broda s migrantima u Egejskom moru 2014. godine, javlja Anadolija.

Slučaj "Safi i drugi protiv Grčke" pokrenut je u Evropskom sudu za ljudska prava u januaru 2015, godinu dana nakon što se 11 od 27 migranata utopilo kada je njihov brod potonuo u egejskim vodama kod ostrva Farmakonisija.

Tužbu je podnela šesnaestočlana grupa u kojoj je bilo 13 Avganistanaca, dva Sirijca i jedan palestinski državljanin.

Sud je naložio Grčkoj da plati 330.000 evra na ime nematerijalne štete koju su pretrpeli podnosioci zahteva.

Evropski sud presudio je da je došlo do povrede člana 2 (pravo na život) Evropske konvencije o ljudskim pravima.

"Sud je utvrdio da je bilo propusta u postupku i zaključio da državne vlasti nisu sprovele temeljnu i efikasnu istragu koja bi mogla da rasvetli okolnosti u kojima je brod potonuo", navedeno je u obrazloženju presude.

Sud je, naime, utvrdio da grčke vlasti nisu učinile sve što se od njih razumno moglo očekivati da bi podnosiocima zahteva i njihovim rođacima pružile nivo zaštite propisan članom 2 konvencije.

Citirajući podnosioce zahteva, sud je naveo da je "brod grčke obalske straže išao vrlo velikom brzinom da bi gurnuo izbeglice natrag prema vodama Turske, što je izazvalo prevrtanje ribarskog broda".

Komentari (0)

Evropa