Novosti

Kako je "krofna mafija" delovala po Halkidikiju? Birali najpopularnije plaže, pljačkali apartmane i automobile

Komentari

Autor: Veriotis, GRTimes, T.T.

16/07/2022

-

17:58

Kako je "krofna mafija" delovala po Halkidikiju? Birali najpopularnije plaže, pljačkali apartmane i automobile
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grčka policija uhapsila je juče tzv. "krofna mafiju", odnosno organizovanu kriminalnu grupu koja je reketiranjem lokalnih prodavaca sticala profit na najpoznatijim plažama Halkidikija. Međutim, osim ilegalne prodaje krofni po plažama Kasandre i Sitonije, grupa je osumnjičena za brojne krađe, reketiranje i pokušaj ubistva.

Kako se navodi u spisima predmeta, koje prenosi portal Veriotis.gr, kriminalna grupa se sumnjiči za nanošenje fizičkih povreda, korišćenje vatrenog oružja i pokušaj ubistva. Među 12 uhapšenih nalazi se i tridesetdevetogodišnjak koji se smatra glavnim organizatorom grupe.

"U okviru nezakonite akcije, primoravao je strance da u njegovo ime rade kao prodavci brze hrane, bez dozvole nadležnog organa na devetnaest plaža Halkidikija", navodi se u saopštenju grčke policije i dodaje:

"Da bi posedovao i eksploatiosao isključivo najprofitabilnije plaže, koristio je iznuđivačke metode i prakse".

Konkretno, utvrđeno je da su u najmanje sedam slučajeva pripadnici kriminalne grupe pretili životom i telesnim povredama, nanosili telesne povrede i upotrebljavali vatreno oružje protiv drugih prodavaca brze hrane, vlasnika primorskih prodavnica i zaposlenih u kompanijama obezbeđenja. Dodaje se i da se vođa grupe sumnjiči da je uz dva saučesnika izvršio pokušaj ubistva u julu 2021. godine.

Krali nakit, apartmane, automobile

Prema policijskim izvorma portal GRTimes.gr, navodi da su problemi sa ovom kriminalnom organizacijom bili višestruki i vanvremenski jer su delovali u nekoliko priobalnim oblasti Halkidikija, posebno na poluostrvima Kasandra i Sitonija.

Policija pak, veruje da će nova grupa odmah zauzeti mesto prethodne.

"Fenomen će se ponovo pojaviti i u suštini poteze će povlačiti odgovorni za krađe automobila, nakita i provale u kući", ističe izvor iz policije.

pixabay

 

Ističe se da se počinioci nikada ne zadržavaju na istom mestu već su aktivni na obali čitavog Halkidikija. Obično se najveći problem javlja na plažama, na kojima kupači nemaju vizuelni kontakt sa svojim automobilom, zbog čega počinioci mnogo lakše kradu stvari iz njih.

Takođe, utvrđeno je da kriminalne grupe poseduju mehanizam koji otključava brave "čitanjem" koda ili upotrebom "anti-ključeva".

Prema poslednjim podacima, grupa koja je juče uhapšena, bila je umešana i u krađe u Stavrosu, dok je na širem području Halkidikija bilo više od 20 prijavljenih plački od strane "krofna mafije", pri čemu najviše na Kasandri i Sitoniji.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Putovanja